“Izetbegovića optuživali da se vakcinisao u Turskoj, on u redu sa građanima”

Vijesti 31. maj 202119:58 2 komentara

U Skupštini Kantona Sarajevo nazadovoljni su i vlasti i opozicija. Poslanici vlasti problematiziraju vakcinaciju prvog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića. A opozicije ministra zdravstva KS. Današnje zasjedanje, nakon dužeg vremena, održano je u skupštinskim klupama, ali ne kantonalnim. Zbog epidemioloških mjera zasjedali su u Parlamentu FBiH.

Ko je na vakcinu čekao u redu? Ko se vakcinisao preko reda? Ko je svoje pravo iskoristio u KS, a ko van zemlje? Ove su teme dominirale današnjom sjednicom Skupštine KS.

“Predsjednik SDA je bio jedini optuživan da je otišao u Tursku, Istanbul. Čovjek je neki dan stao u red sa građanima KS, po pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja. I jedini se zaista na taj način vakcinisao. Pa nas zanima da li će i lideri drugih zemalja na taj način stati? Ili su se već vakcinisali u zemljama regiona? I u nekim državama Zapadne Evrope”, kaže Haris Zahiragić, SDA.

Vakcinacija Izetbegovića izazvala raspravu vlasti i opozicije

“Meni je zaista interesantna informacija da su njihovog predsjednika pozvali da se vakciniše. Obzirom da iz moje porodice neko ko je preko 75 godina starosti još uvijek nije pozvan i nije vakcinisan”, odgovara Danijela Kristić, Narod i Pravda.

Postavljeno je pitanje da li je i ministar zdravstva Haris Vranić imao pravo na svoje doze vakcine protiv COVID-19.

“Na vašu žalost, a na moju sreću, ja ću biti zdravstveni radnik sve do penzionisanja. Ako niste znali, ja jednom sedmično, kada ugrabim vremena, ja u Općoj bolnici uradim operaciju zbog toga što sam takav i ugovor sklopio. Da ne budem izuzet od svoje prakse”, ističe Vranić.

“Da li je prijavljen na 40 sati radnog vremena? Ili mu je umanjeno radno vrijeme, pa jedan dio radi u Općoj bolnici? Ako sam pogriješila i ogriješila se o ministra Vranića ja ću se javno izvniti, kada sam rekla da nije zdravstveni radnik. Nego da je od 5. januara ministar zdravstva”, poručuje Jasmina Bišćević Tokić, poslanica SDA.

Upravo broj osoba koji je vakcinisan, a nije unesen u elektronski sistem, izazvao je najveću diskusiju. Iz SDA kažu da je brojka od 1.200, koliko navode i iz Ministarstva zdravstva je velika. Premijer Edin Forto odgovara, radi se o procentima.

“Zastupnik Dević je rekao da se radi o 1.200 osoba koje su išle preko reda. Taj podatak nije tačan. Mi imamo značajno manju brojku. Od tri do pet posto onih koji bi po godištu bili preko reda. Međutim u tih 3-5% su i oni koji su bilio RVI, i onkološki pacijenti. I svi oni koji su došli u taj sistem, i ušli po drugom osnovu”, tvrdi Forto.

Koliko je građana “išao preko reda”?

“Nisam slučajno postavio pitanje vezano za ovaj broj koji se pojavljuje u informaciji koje su došle iz Zetre da se radi o 1.200 vakcina, osobama van sistema. Ministar Vranić je odgovorio da je to čak i veći broj. A onda je premijer Forto pokušao to nekim matematičkim spinom da objasni da je to manje u procentima. To je jedno te isto”, zaključuje Mahir Dević, šef kluba SDA.

“Upravu ste da ima neevidentiranih zbog toga što smo možda i ranije imali taj problem. Ako se sjećate kada je bila vakcinacija zdravstvenih radnika dugi period nije bilo uneseno vakcinisanih iz Opšte bolnice i Kliničkog centra”, navodi Vranić.

Na koncu SDA-ov Haris Zahiragić uputio je inicijativu. Traži da Vlada KS riješi pitanje zaposlenja mladih ljekara angažovanih tokom pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare