Izgorio IRB U Banjaluci, požar bio stravičan (VIDEO)

Vijesti 01. maj 202210:39 > 11:42 1 komentar
N1

U Banjoj Luci je sinoć oko tri sata iza ponoći izbio požar koji je zahvatio zgradu Investicione razvojne banke. Požar je pričinio veliku materijalnu štetu, ali ljudskih žrtava nije bilo.

“Prve informacije kojima trenutno raspolažemo govore da je požar izbio na drugom mjestu i da se proširio na prostorije koje koristi Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, a detalje očekujemo po završetku uviđaja”, naglasili su u IRB.

N1

Požar su lokalizovali banjalučki vatrogasci, te spriječili širenje na okolne zgrade.

Građani svjedoče da je prizor bio strašan. Policija je na mjestu događaja vrši uviđaj.

Zbog čudnih propisa i nadležnosti, pisali su 2020.godine novinari Capitala zgrada je bila zapuštena i neobezbijeđena:
“Zgrada u kojoj radi više od 200 ljudi i u kojoj su smješteni Investiciono – razvojna banka (IRB) i Garantni fond Republike Srpske, te desetine drugih pravnih lica, nema alarma za požar, struju u garaži i stubištu…”

(…)Dodaju da najviše brinu zbog toga što je isključena struja i za sistem koji se aktivira kada dođe do požara, da i sam taj sistem vatrodojave nije certifikovan i provjeren dvije godine.

“Stubište je u mraku, lift ne radi šest mjeseci, sajle nisu provjeravane, elektronika je loše radila, vrata su se zaglavljivala…, pričaju stanari koje smo sreli u zgradi”, pisao je Capital 2020.godine.

Šta je uzrok požara, znaće se nakon provedene istrage.

Arhiva nije uništena

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je Srni da arhiva banke nije uništena u požaru u sjedištu IRB-a u Banjaluci, jer se sva dokumentacija čuva u elektronskoj verziji na serveru na sasvim drugoj lokaciji.

“Dobar dio dokumentacije IRB-a je izgorio u požaru, ali to nam neće predstavljati problem s obzirom da svu dokumentaciju snimamo elektronski i čuvamo na sasvim drugoj lokaciji, tako da ćemo uskoro uspostaviti svoju arhivu”, rekao je Vrhovac.

On kaže da je materijalna šteta pričinjena u požaru veoma velika i da će trebati određeno vrijeme da se sanira.

“Čekamo da se istraga obavi i da dobijemo zvanične informacije o uzroku požara, jer su do sada sve informacije bile nezvanične”, rekao je Vrhovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare