Izgubio 12 najbližih: “Ne mogu sebi dozvoliti da odem sa ovog svijeta…”

Vijesti 01. jun 202119:23 > 19:28 0 komentara

U Memorijalnom kompleksu i mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je ukopano pet posmrtnih ostatak osoba koje su ubijene u Zvroniku tokom rata. Porodice su ogorčene što procesi ekshumacije i identifikacije idu sporo. Mnogi se plaše da neće doživjeti ukop najmilijih. Kao ni pravdu za njihova stradanja.

Kompletni posmrtni ostaci Idriza Dautovića su pronađene u grobnici Ramin Grob. Kćerka ga je ispratila sa sinovima koji djeda nikada neće upoznati.

Ukop posmrtnih ostataka u Memorijalnom kompleksu

“Bio je ukopan 20 godina pod pogrešnim imenom. Međutim, kada su se počele raditi DNK analize tada su njega pronašli. Prošle godine u februaru su mi javili da je pronađen”, otkriva Samira Dautović Kabarić.

Pronađen je i Bahrija Dautović čiji je jedan brat već ukopan u Memićima.

“Malo je čovjek zbunjen. Teško je. I nakon 21 godinu je teško ovo doživljavati”, ističe brat Fahrudin Dautović.

Vječni smiraj ovdje će naći i kosti Avdije Muratovića. Imao je 81. godinu kada je poginuo od granate u Cerskoj. Njegova supruga je nestala na putu prema Srebrenici.

“(Gdje je izgubila život?) Ništa ne znam. Nisu je još našli. Danas oca kopam. Našli su ga u Cerskoj u zaseoku Rovaši”, kaže Abdulah Muratović.

Podršku porodicama dale su i članice Žena u crnom iz Beograda koje su kazale da je nužno suočavanje sa prošloću čiji su tragovi svuda oko nas.

“Regionalni faktori, na čelu sa Srbijom i uz podšku međunarodne zajednice, smislili su jedan opasan termin i jednu praksu. To je pomirenje bez odgovornosti. Šta znači izvinite se? To je okrutno, cinično i uvredljivo. Ne treba da se izvinjava već srpski režim ima da prizna genocid u Srebrenici. Da se kazne oni koji poriču genocid. Da se prestane sa veličanjem ratnih zločina i da se ne brišu zločini počinjeni u Zvorniku”, poručuje Staša Zajović, Žene u crnom.

A odgovornost za te zločine još se čeka. Kao i pravda.

“Pravda ne postoji. Da li bilo za ovo ili bilo šta. Kakva pravda”, smatra Dautović.

“Teško, teško. Uzelo je to maha. Ovo zlo je uzelo velikog maha. Ko će to spriječiti i isključiti – sam ne znam”, dodaje Muratović.

Ubijeno i nestalo više od 2.000 ljudi

Sa područja Zvornika ubijeno i nestalo više od 2.000 osoba. Pronađeno je 1.014, ima i 35 neidentifikovanih. Ovdje je ukopano 788 te još 400 po mjesnim mezarjima. Ostali se još traže.

“Ne mogu sebi dozvoliti da odem sa ovog svijeta, a da za mojih 12 najbližih niko ne odgovara. Kako se borim za svoje, borim se i za sve žrtve. Ne samo ovdje već u cijeloj BiH. Za mene je žrtva bez obzira kojem narodu i naciji pripadala. Žrtva je. Trebaju odgovarati zločinci na bilo kojoj strani”, zaključuje Ahmet Grahić, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Opštine Zvornik.

Za zločine u Zvorniku i Bijeljini pred Haškim tribunalom su na višegodišnje kazne osuđeni Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj. Kao i određen broj osoba, nižerangiranih po komandnoj odgovornosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!