Izgubljeni u prijevodu: Da li je održana telefonska sjednica Predsjedništva BiH?

Vijesti 10. aug 202118:53 > 19:12 3 komentara

Blokada rada državih institucija iznjedrila je novu epizidu izgubljenih u prijevodu. Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH tvrdi da je jučer sazvao hitnu telefonsku sjednicu Predsjedništva BiH, kako bi se produžio mandat članovima Upravnog vijeća Centralne banke. Komšić i Šefik Džaferović, član Predsjedništva su bili "za", dok je Milorad Dodik, kao treći član Predsjedništva bio protiv. Ili ipak ne?

I detektiv Poaro bi se morao znatno potruditi u nastojanju da rasvijetli misteriju iz Predsjedništva BiH. Direktni učesnici ovog političkog igrokaza, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, unijeli su zabunu različitim tvrdnjama o istoj pojavi – hitnoj telefonskoj sjednici o produženju mandata članovima Upravnog vijeća Centralne banke. Da je sjednica održana tvrde Džaferović i Komšić, koji je i sazvao sjednicu.

“Sjednica je jucer bila zakazana. Iz kabineta Dodika smo dobili odgovor da on nije saglasan sa odlukom o imenovanju Upravnog vijeca Centralne banke. Odluka nije donesena iz tog razloga. Sve ostalo nije nas problem i ne zelimo učestvovati u cirkusu koji Dodik priređuje za javnost u RS”, kazao je Komšić.

Uslijedile su reakcije…

Nije trebalo dugo čekati da se odmah posumnja na to da je Dodik prekršio obećanje da neće učestvovati u radu Predsjedništva, a ako je glasao na sjednici, proizilazi da je deblokirao rad državnih institucija.

POVEZANE VIJESTI

U dokazivanju ove teorije posebno glasan je bio SDS-ov Dragan Mektić koji je na Twitteru objavio dokaz da je šef Dodikovog kabineta poslao e-mail sa sadržajem “Nismo saglasni”, navodno se referirajući na temu sjednice, produženje mandata članovima Upravnog vijeća Centralne banke. To je bilo dovoljno da Mektić konstatuje kako je Dodik učestvovao u radu sjednice.

No, misterija se nastavlja. Oglašava se šef Dodikovog kabineta Danijel Dragičević koji za N1 pojašnjava da se rečenica “Nismo saglasni” odnosi na samo zakazivanje hitne sjednice.

“Odgovor iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH je bio da nismo saglasni sa održavanjem sjednice i da se nismo izjašnjavali o dnevnom redu. O dnevnom redu kao i o svakoj odluci ili imenovanju u skladu sa Poslovnikom o radu članovi Predsjedništva BiH se mogu izjašnjavati sa za, protiv ili suzdržan. S obzirom da nismo bili saglasni sa održavanjem sjednice, ona nije ni održana”, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Dodik tvrdi da nije glasao

Ovu verziju priče potvrđuje i Dodik.

“Jedino moje učešće je u tome što sam odbio zasjedanje telefonski. Da bi se zakazala telefonska sjednica mora postojati saglasnost sva tri člana Predsjedništva. Ja nisam bio tamo, nije zakazana, nije ni održana. Oni sada imaju mogućnost da zakažu opet vanrednu sjednicu, za šta opet treba saglasnost sva tri člana Predsjedništva. Ja sam rekao da sam isto tako protiv vanredne sjednice”, naveo je Dodik.

Igra izgubljenih u prijevodu u državnom Predsjedništvu ne iznenađuje analitičare.

“Mi imao Predsjedništvo kakvo imamo, mi imamo sve institucije na takav način koncipirane. I, ako neko ne želi da radi, ne možete ga natjerati”, kazao je Denis Čarkadžić, analitičar.

Iz svega dosad otkrivenog, jedino što je sigurno jest da mandat članovima Upravnog vijeća Centralne banke nije produžen, te im je prestao važiti sa današnjim danom. Zadatak Upravnog vijeća je da izaberu novog guvernera, jer aktualnom Senadu Softiću također upravo ističe mandat.

Schmidt podržao rad Centralne banke

Upravno vijeće posljednjeg dana mandata ipak je zasijedalo i zaključilo kako je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje svih funkcija CBBiH, dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenuje novi saziv Upravnog vijeća. Dan ranije, punu podršku neometanom radu Centralne banke, kao dejtonske institucije, dao i Christan Shmidt, visoki predstavnik u BiH.

Hoće li OHR posegnuti za svojim ovlastima u razrješenju novonastale situacije, za sada bez odgovora? A akciju visokog pedstavnika, zbog blokade institucija, priželjkuje Šefik Džaferović.

“Zaista je sada vrijeme da visoki predstavnik poduzme odrđene radnje, kako bi pomogao Bosni i Hecegovini, da normalno funkcionira”, poručio je Džaferović.

A do normalnog funkcionisanja, čini se, ostaje na snazi blokada rada državnih institucija. U međuprostoru, javnost treba biti pripravna za još poneki spin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare