Izlaznost do 14 sati 18,5 odsto u Travniku, 42,7 odsto u Foči u FBiH

Vijesti 11. apr 202116:42 1 komentar
N1

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom saopštila je da je do 14 časova na prijevremenim izborima za načelnike glasalo 18,5 odsto birača u Travniku i 42,7 odsto u Foči (Federacija BiH).

Zabilježena izlaznost do 14 sati na prijevremenim izborima u Travniku je 18,5 odsto (sa marginom statističke greške od +/- 2,7 odsto na intervalu od 95 procentne tačnosti). Izlaznost u Foči (FBiH) je 42,7 posto (sa marginom statističke greške od +/- 7,1 odsto na intervalu od 95 procentne tačnosti), naveli su iz koalicije.

Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Travniku do 14 sati manja za oko 15 odsto u odnosu na redovne lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine.

Nisu zabilježeni slučajevi takozvanog “bugarskog voza”

Svi posmatrači neometano prate proces glasanja na svim biračkim mjestima. Zabilježeno je porodično glasanje na trećini biračkih mjesta, do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Takođe, na trećini biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti, istali su iz koalicije Pod lupom.

Dodaju da je na 12 biračkih mjesta ista osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 11 u Travniku. Glasanje bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042).

“Do 14 časova nisu zabilježeni slučajevi takozvanog “bugarskog voza” (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima), niti slučajevi otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, zastrašivanja ili vršenja pritisaka na birače. Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača“, istakli su iz koalicije.

Tokom glasanja su se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti koaliciji Pod lupom na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare