Izložba portreta žrtava rata “Lično” u Mostaru

Vijesti 31. maj 202212:57 0 komentara
N1

U Mostaru je danas otvorena izložba portreta žrtava rata - heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića.

Izložbu čini 20 portreta žrtava rata stradalih na sve tri strane, te prateće poruke svakog od njih koje ukazuju na činjenicu da su praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu. Izložbu su organizovali gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić u saradnji sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS) i Caritasom BiH, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Izložba, kazao je gradonačelnik ukazuje na činjenicu da su praštanje , otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni te da mir nema alternativu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

„Upravo ova činjenica nam treba biti misao vodilja u izgradnji boljeg Mostara i bolje BiH na zadovoljstvo svih naših sugrađana. Današnji sudionici izložbe pokazali su kako se može nadvladati prošlost i krenuti prema boljoj budućnosti, te mogu poslužiti svima nama kao uzor ali i generacijama koje dolaze“, istakao je Kordić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy koji je govorio o važnosti prepoznavanja pojedinačne i kolektivne patnje svih koji su prošli kroz užase rata.

“Ovim herojima treba osigurati pristup mjestima stradanja, preživjele žrtve rata iz Mostara već su se ujedinile i zagovaraju pristup svim tim mjestima radi sjećanja. Njihovi pojedinačni putevi zacjeljivanja vode zacjeljenju društva i trebamo ih podržati“, poručio je ambasador Murphy.

Da je izložba značajna za Mostar i druge dijelove BiH, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, te dodao da je iz teške prošlosti Mostar izrastao u grad pomirenja, ljudskih života i sukobljenih sudbina.

„Danas zajedno svjedočimo da je moguća obnova života u miru i međusobnom prožimanju. Da bi isto i dalje bilo moguće moramo biti vođeni i nadahnuti motivima višeg ljudskog stanja dobra kao likovi izložbe „Lično“ i biti iskreni u želji da na istinitosti i pravdi izgradimo zajedničku bolju budućnost“, kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić.

Izložba je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, i od tada se organizuje u brojnim bh gradovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!