Izmjene zakona zbog nabavke vakcina podijelile delegate Doma naroda BiH

Vijesti 02. mar 202113:18 > 13:20 2 komentara
FENA

Izmjene Zakona o javnim nabavkama koji je na dnevnom redu hitne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH podijelile su delegate. Dok su jedni mišljenja da su ove izmjene davno trebali napraviti, drugi smatraju da izmjene ovog zakona uopće nisu potrebne da bi se ušlo u direktnu nabavku vakcina.

Zlatko Miletić upozorio je kako je potrebno utvrditi odgovornost za ovu situaciju. Podsjetio je kako je dva puta predlagao da se na dnevni red stavi ova tačka, ali da su ga “preglasali”

“Prvi put na 14. sjednici održanoj 12. janaura tražio sam od vas da razgovaramo o tome imajući u vidu da je dan prije u Doboju bio sastanak Agencija za lijekove BiH s entitetskim ministarstvima i u jednom od zaključaka se kaže da je konstatovano da u postojećem Zakonu o javnim nabavkama postoji ograničavajući faktor koji onemogućava brzu nabavku vakcine i potrošnog materijala te opreme za hladni lanac i drugo za potrebe stanovništva i da se ne prepoznaje na doovljan način vanredna situacija trajanja pandemije te se predlaže dase izvrši izmjena zakona u tom pogledu. Molio sam vas da razgovaramo o tom pitanju da nađemo rjeđenje za Agenciju da se vakcine nabave direktno i napravi izuzetak. Kolika je naša odgovornost, vaša i moja, govori o tome da niste htjeli staviti na dnevni red”, rekao je Miletić.

Također, kazao je kako trebaju razgovarati i o Covax sporazumu istaknuvši kako pandemija nije počela u martu već ranje.

“Sistem Covax i naš famozni sporazum – ne mogu da vjerujem da smo mi ovdje svi retardni, a vidjet ćete da su količine koje su naručene potpuno nedostatne za potrebe stanovništva BiH. Taj sporazum sam po sebi svakako neće riješiti to pitanje kada bi ih danas dobili. Da bi dospjeli stepen imunizacije koji preferira WHO od 60 posto stanovništva, moramo stupiti u direktnu nabavku. Da li će to raditi entiteti, kantoni, država – ne znam. Sami sebe smo doveli u ponižavajući položaj uključujući da nemamo mehanizme da pomognemo našim građanima na pravi način. Od 12.1. kada sam predlagao ovu tački imamo preko 600 mrtvih, za to ne ko mora odgovarati”, rekao je Miletić.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić kazao je kako bio volio da mu neko iz institucija – vijeća ministara, Predsjendištva BiH, Vlade bilo kojeg nivoa, objasne zašto se prema Članu 10. Zakona o javnim nabavkama ne može izvršiti brza nabavka.

“Nemamo odgovora iako je izuzeće moguće”, rekao je Špirić.

Delegatkinja Dušanka Majkić kazala je kako nema nijednog argumenta da se postojećim zakonima nabavla ne izvrši niti ijedan argument da se izmjene usvoje.

Neodlučan je bio i Sredoje Nović.

“Ne mogu da vjerujem da je ovo razlog za ma kakav ulazak u izmjenu i dopunu zakona, znajući atmosferu i situaciju u BiH, umrle, oboljele, očekivao sam da će obrazloženje biti na stranicu – dvije teksta. Ali predlagač je morao da kaže koje to odredbe i zašto odrebe Zakona o javnim nabavkama nisu adekvatne, zašto se ne mogu primijeniti i zašto ne dozvoljavaju das e uvezu vakcine. Ne znamo je li uopće moguće pregovarati. Niko to dan obrazloži. Zar je dovoljno da se kaže ‘po uzoru na zemlje u okruženju’. Ja ne znam kako je Hrvatska ili Srbija uvozila i osigurala nabakvu vakcina. Moramo biti decidni, jasni koji to zakonski propis u zakonu u javnim nabavkama onemogućava da se nabavi vakcina. Niko me nije analitički, suštinski i stručno uvjerio zašto BiH ne može da uvozi vakcine”, rekao je Nović.

Odlučeno je da će se izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH razmatrati po hitnoj proceduri. Predsjedavajući Doma naroa PSBiH Bakir Izetbegović preldožio je da objašnjenje za ove izmjene zakona da Adil Osmanović kao predlagač ispred Predstavničkog doma, ali nije postojala entitetska većina za to. Takođe, na konstataciju delegata da je bilo potrebno da se predsjedavajuči Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obrati i objasni ovaj dokument, Izetbegović je rekao da je on pozvan na sjednicu, ali da se nije pojavio.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare