“Izostanak pravih mjera i pripreme građana i privrede, skupo će nas koštati”

Vijesti 15. jul 202210:54 0 komentara
N1

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, oglasio se nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrdila da će doći do povećanja cijena plina do kraja ove godine. Podsjetio je da je upozoravao sve ovo, ali nije bilo sluha.

“Sjećate li se kada sam u januaru ove godine upozorio da će Federacija BiH napraviti historijsku grešku ako rast prihoda od poreza ne uloži u smanjenje poreskog opterećenja na rad, time direktno pomogne radnicima da dobiju veće plate, a privredi da omogući lakše poslovanje kroz niže troškove?  Tada sam naveo da što budemo duže čekali, da će kasnije mjere biti bolnije i teže za provesti. Danas svjedočimo inflaciji koja je na rekordnom nivou i koja svakim danom razara naše društvo i ekonomiju”, naveo ja Hadžić na mrežama.

Ističe kako su sindikati najavili da će tražiti veće plate za radnike, a kamatne stope su krenule rasti.

“To sam također najavio početkom godine, doduše one kreću rasti puno agresivnije nego što je bilo ko očekivao. Cijena energenata je također značajno povećana, a u prilog ne ide ni povećanje cijene gasa koje je najavljeno jučer. Izostanak pravih mjera pomoći i pripreme građana i privrede, skupo će nas koštati i to možda puno brže nego što to mnogi misle i očekuju. Poreska politika u našoj državi će, na ovaj način organizovana, prije biti teret nego podrška u ovoj krizi koja će nažalost biti samo još teža. Odgovorna politika bi je hitno mijenjala”, zaključio je Hadžić.

Faruk Hadžić: Sve ukazuje da idemo ka stagflaciji, vijesti nisu uopšte dobre

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!