Izrađena najveća zelenkada Kupreškog polja, kreirala je djeca (VIDEO)

Vijesti 22. maj 202214:56 1 komentar

Povodom 22.maja, Međunarodnog dana biodiverziteta, u Kupreškom polju pored rijeke Mrtvice napravljena je velika papirna zelenkada, biljka poznatija kao divlji narcis i endem ovog dijela Dinarida sa ciljem podizanja svijesti o bogatstvu koja kriju kraška polja Bosne i Hercegovine. Akciju je organizovao Centar za životnu sredinu u saradnji sa Dariom Batinićem koji je pokretač platforme Visit Kupres i uz pomoć učenika I razreda Osnovne škole fra Miroslava Džaje iz Kupresa i njihove učiteljice Mire Jonjić.

“Ovo je treća u nizu papirnih akcija koju organizujemo za promociju kraških polja i njihovih specifičnih vrsta i endema. Kupreško polje je prvo u kojem je predstavljena biljka, nakon što je u Livanjskom polju predstavljen ždral i gatačka gaovica u Gatačkom polju. Posebno nam je drago što se u izradu papirnog cvijeta uključio i razred prvačića osnovne škole. Njih 15 je vrijedno radilo na izradi cvijeta i uljepšali su ovaj događaj čiji je cilj promocija vrijednosti ovog područja”, istakla je Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Kupreško polje je jedno od 50 kraških polja u BiH koje se nalazi na 1150 metara nadmorske visine. Prirodni je dragulj naše zemlje, a njegov biodiverzitet je jednim dijelom očuvan i bogat zahvaljujući tradicionalnoj košnji koju je UNESCO 2020. godine proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom. Zbog visokih planina i oštrih zima poznat je po zimskim sportovima i turizmu, ali nije ništa manje zanimljiv i tokom ostatka godine. Na promociji turizma rade mladi i perspektivni ljudi ovog kraja koji stoje iza web platforme Visit Kupres i koji trenutno realizuju akciju „Upoznaj Kupres bez snijega“.

“Maksimalno se trudimo da Kupres predstavimo u najboljem svjetlu i otvorenog za sve! Želim pozvati sve koji ovo ljeto traže odmor u planini i daleko od ljetne vrućine da dođu, jer je Kupres postao mjestom gdje se odlazeći već vraća, a zrak na 1200 metara nad morem sigurno ima svoje posebne čari uz miomirise cvjetnih polja. Ponosan sam što smo uspjeli realizirati ovaj projekt i ukazati na važnost očuvanja kraških polja, kao i njihove biološke raznolikosti. Zelenkada bez polja ne može, kao što polje ne može bez nje. Kupres ne može bez svoje Visoravni, a mi ne možemo bez njihove ljepote”, rekao je Dario Batinić, pokretač platforme Visit Kupres.

Akcija u Kupreškom polju je realizovana u sklopu projekta „Održiva budućnost kraških polja“ podržanog od strane DIMFE fondacije i uz partnerstvo ornitološkog društva Naše ptice i fondacije EuroNatur.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare