Izvjesno povlačenje SDP-a iz pregovora o izbornoj reformi

Vijesti 15. dec 202115:22 > 15:25 0 komentara
SDP BiH

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH su najavili kako bi sutra na sjednici predsjedništva stranke trebali donijeti odluku o učešću, odnosno neučešću, u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona.

Kako su naveli u svom saopćenju, najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

“Kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja. Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet. Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči”, naveli su iz SDP-a.

Poručili su da bi takva odluka SDP-a bila povučena nakon što uzroci i posljedice, kako kažu, neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu normalno funkcionisati.

“Naravno da bismo do tada učestvovali u razgovorima na temu otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcionisanja odgovornih za trenutno stanje”, zaključuju iz SDP-a.

Ovakvu mogućnost razmatra i Stranka demokratske akcije (SDA) što su u nekoliko navrata istakli najviši zvaničnici. Upravo se danas održava sjednica Kolegija, a u petak Glavni odbor stranke nakon kojeg će biti poznata konačna odluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!