Izvještaj State Departmenta za BiH: pritisak na medije, mržnja, korupcija…

Vijesti 13. apr 202220:14 0 komentara
Shutterstock

Redovan godišnji izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima objavljen je i za 2021. godinu.

Kad je riječ o medijskom izvještavanju, State Department naveo je da je tokom medijskog izvještavanja u BiH, u velikom broju slučajeva, dominirala nacionalistička retorika i etnička i politička pristrasnost, često podstičući netoleranciju, a ponekad i mržnju. Odsustvo transparentnosti u vlasništvu nad medijima i dalje je problem, naveli su u novom izvještaju dostupnom na internetskim stranicama State Departmenta.

Navode se i sudske presude. Među ostalima, zabilježeno je se da je Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio žalbu na kaznu od 20 godina zatvora Radomiru Šušnjaru zbog učešća u masovnim ubistvima u Višegradu tokom rata. Također, objavljeno je da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo presudu kojom su bivši vojnici Branko Cigoja, Željko Todić i Saša Boškić osuđeni na po 14 godina zatvora za zločine nad civilima u Oborcima kod Donjeg Vakufa u septembru 1995. godine.

“Sud BiH je u januaru 2020. prvostepeno osudio Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Armije Republike BiH na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Vozuće i Zavidovića. (…) To je izazvalo oštre reakcije bošnjačkih etnonacionalističkih lidera, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nazvala je njegovu osudu ‘presudom svima koji su branili svoju zemlju’ i izrazila ponos na komandante Armije BiH, izjavivši da smo ‘svi mi Sakib’. Apelaciono vijeće Suda BiH je 10. novembra ukinulo Mahmuljinu prvostepenu presudu za ratne zločine. Apelaciono vijeće Suda BiH će u ovom predmetu održati novo ročište”, navodi se u izvještaju State Departmenta za 2021. godinu.

U izvještaju se navodi da je, prema riječima profesora i studenata, korupcija nastavljena na svim nivoima sistema visokog obrazovanja. Profesori na nekoliko univerziteta izjavili su da je podmićivanje bilo uobičajeno i da su iskusili pritisak kolega i nadređenih da daju više ocjene studentima koji imaju porodične ili političke veze.

Bilo je vjerodostojnih navoda o korupciji u javnim nabavkama, zapošljavanju i zdravstvenim službama.

“Pandemija COVID-19 je zloupotrebljena za različite koruptivne aktivnosti; jedan od najznačajnijih slučajeva odnosio se na nabavku neupotrebljivih respiratora iz Kine u vrijednosti od približno šest miliona dolara. U Federaciji, za korupciju su optuženi premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak”, navodi se.

Napadi na novinare nastavljeni su i tokom godine, neki od njih i kao rodno zasnovani. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više puta je vrijeđao predstavnike medija i analitičare, nazivajući ih “izdajnicima, plaćenicima i neprijateljskim medijima” kada su iznosili činjenice ili mišljenja sa kojima se on ne slaže.

On je 24. maja vrijeđao političku analitičarku Tanju Topić, banjalučku službenicu Friedrich Ebert Stiftunga, nazivajući je “agentom njemačke obavještajne službe” i “provjerenim kvislingom”. Dodik je vrijeđao i članove njene porodice. BH novinari i predstavnici međunarodne zajednice osudili su napade na Topićev lični i profesionalni integritet. Osim toga, Dodik je u nekoliko navrata napao predstavnike BNTV-a nazivajući ih izdajnicima. Dodik je u udarnom intervjuu na RTRS-u 10. avgusta nazvao BNTV i njenog vlasnika Vladu Trišića izdajnicima koji rade protiv interesa Republike Srpske. On je 30. septembra, tokom konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da je stanica dio “organizovanog zločinačkog poduhvata”.

U izvještaju zabilježeni napadi na novinare N1

Sarajevska Face TV, zabilježeno je u izvještaju, #nastavila je da se suočava sa pritiskom vladajuće bošnjačke etnonacionalističke Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izvještavanja o slučajevima korupcije u vezi sa ovom političkom strankom”.

Dio iz izvještaja State Departmenta za BiH

“SDA je u jednom od svojih odgovora navela da je izvještavanje Senada Hadžifejzovića, vlasnika Face TV-a, neistinito i motivisano “povrijeđenom sujetom, ljutnjom ili nekim drugim motivima”. BH novinari su istakli da nastavak političkog pritiska na Face TV predstavlja neprihvatljivo miješanje u uređivačku politiku te kuće i naveli da je cilj bio etiketiranje Face TV kao neprijateljskog, nepatriotskog i propagandnog medija. Novinski portal Bljesak.ba je pod pritiskom nakon što je prijavio podnošenje krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ministar, koji je odbio da komentariše listu, pozvao je urednike nakon što je objavljena priča, optužujući ih da rade priču “za svoje interese”. U pisanoj reakciji označio je Bljesak.info neprofesionalnim i neodgovornim zbog objavljivanja “anonimnog i neistinitog pamfleta”, navodi se u S. Departmentovom izvještaju za BiH.

Web portali Sejl.org i Bošnjaci.net vodili su klevetničku kampanju protiv medijske profesionalke i profesorice Univerziteta u Sarajevu Lejle Turčilo, optužujući je da je “trovala bošnjačku djecu” i nazivajući je “negatorkoom genocida”. BH novinari objavili su saopštenje u kojem osuđuju napade. Kao rezultat toga, meta sličnih napada postala je i generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić.

“Nacionalistički portali optužili su obje žene da podržavaju ratne zločince i vrijeđaju proroka Muhameda. Novinar i televizijski voditelj Nikola Vučić i glavni urednik N1 (povezanog sa CNN-om) Amir Zukić pretrpjeli su slične napade zbog nastojanja da se pozabave kampanjom klevetanja Lejle Turčilo. Obojica su optuženi za podršku ratnim zločincima. Safe Journalists i Evropska federacija novinara oštro su reagovali na kampanju. Predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija osudila je ovu ciljanu kampanju mržnje na internetu protiv medijskih profesionalaca u BiH, pozivajući vlasti da poduzmu efikasne mjere za istragu i krivično gonjenje počinilaca”, istaknuto je u izvještaju.

Kad je riječ o obrazovnom sistemu, u izvješću je naveden i podatak o osam javnih univerziteta u zemlji koji su ostali etnički segregirani, uključujući njihove nastavne planove i programe, diplome i relevantne školske aktivnosti. Profesori su navodno, kako se navodi, povremeno koristili jezik predrasuda u svojim predavanjima, dok je izbor udžbenika i školskog materijala pojačao diskriminaciju i predrasude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!