Zastupnik EP: Hitno poništiti Nacrt zakona o VSTV-u koji je usvojila NSRS

Vijesti 14. feb 202216:45 > 16:48 2 komentara
N1

Stalni izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu Paulo Rangel izrazio je zabrinutost zbog “serije eskalacijskih koraka” u zemlji i pozvao na hitno poništavanje “disruptivnih” odluka nakon što je Narodna skupština entiteta Republike Srpske podržala nacrt zakona o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u entitetu.

“Duboko sam zabrinut nizom eskalacijskih koraka, uključujući posljednje glasanje Narodne skupštine Republike Srpske 10. februara za zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta,” izjavio je Rangel.

On je upozorio da ovaj potez narušava vladavinu prava, pravni poredak i nezavisnost pravosuđa, te da krši ustav i Dejtonski sporazum i ugrožava ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

“Također, dodatno preokreće put zemlje ka integraciji u EU i implementaciji neophodnih reformi, definisanih u 14 ključnih prioriteta,” dodao je on te uputio poziv: “Pozivam političke aktere da hitno ponište disruptivne aktivnosti, deeskaliraju situaciju i da se u potpunosti ponovo angažuju u državnim institucijama, radeći na očuvanju mira i unapređenju demokratizacije zemlje za dobrobit građana BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare