Jadranka Kosor: I nije u redu da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima

Vijesti 09. jul 202118:01 > 19:02 53 komentara

Jadranka Kosor, bivša predsjednica hrvatske vlade kazala je kako nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike jer to "nije u duhu Daytona". Dodala je kako je i činjenica da je po istom Izbornom zakonu biran Željko Komšić, ali i drugi hrvatski predstavnici u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

N1: Jučer ste poručili kako “oni koji negiraju genocid u Srebrenici i presude Međunarodnog kaznenog suda, oni koji slave zločinca, ne mogu u Evropsku uniju”. Na koga ste mislili?

Jadranka Kosor: Nisam to jučer prvi put rekla. Ponovila sam bezbroj puta. Mislila sam prije svega na predsjednika Vučića i na činjenicu da vodi Srbiju koja želi u Evropsku uniju. I kome Orban (predsjednik Mađarske) daje ogromnu podršku. Za mene je neprihvatljivo negiranje genocida u Srebrenici i negiranje presude Međunarodnog kaznenog suda. Sud je rekao da je u Srebrenici bio genocid, a ne strašan zločin. Prema tome, neko ko želi u EU mora poštivati vladavinu prava. To su temelji Evropske unije.

Jadranka Kosor: Gromovita šutnja Čovića

Ni članovi Predsjedništva BiH nemaju jedinstven stav o Srebrenici?

Svjedočimo da među članovima Predsjedništva nema jedinstvenog stava o ovom pitanju. I to je tužno i pogrešno. Po meni je ovo nulto pitanje. Gdin Dodik i dalje ima svoje stavove, on negira genocid. Genocid je apsolutno pravna, ali i historijska činjenica.

Kazali ste da vam je čudno da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije komentarisao presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je osuđen, između ostalog, i za genocid u Srebrenici?

Jučer sam na Inicijativi u Sarajevu govorila o negiranju genocida, ali i šutnji o zločinima. To je jednako štetno. Za mene je bilo zaprepašćujuće da na dan presude ili nakon nje nema komentara Čovića. Bila je gromovita šutnja Čovića. To me je čudilo i jako zaprepastilo. Sjetite se, Čović je bio prisutan na proslavi u Republici Srpskoj kada je odlikovan jedan ratni zločinac koji je napadao hrvatske gradove.

I dan, danas imamo ljude koji su spremni promovisati svoju “istinu”. I to im prolazi. Govoriti istinu o Srebrenici ne znači promovisati mržnju prema nekom narodu. Istina nije mržnja. Ja Srebrenicu povezujem sa Vukovarom. Da je međunarodna zajednica reagovala u Vukovaru ne bi se dogodila Srebrenica. Duboko me je pogodila i činjenica da je 570 žene Srebrenice umrlo, a da nisu dočekale da ukopaju svoje.

Znate li zašto hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji boravi u posjeti BiH, neće 11. jula biti u Srebrenici?

On je, koliko znam, u Potočarima bio kao hrvatski premijer. Ne znam zašto sada nije na godišnjici. Također, ne znam koji je plan njegove posjete BiH.

Čini se da odnosi između Bosne i Hercegovine nisu nikada bili gori?

Prkatično da nema odnosa između naše dvije zemlje. Povremeni susreti ovdje ili ondje ne mogu jačati te odnose. Krupnog iskoraka nije dugo bilo.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako nije u redu da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima. Vaš komentar?

I nije, naravno. Logika i pravda je da bude u duhu Daytona. Da svaki narod bira svoga predstavnika. Međutim, po istom Izbornom zakonu birani su i svi drugi predstavnici Hrvata, i to je činjenica. Nije samo Željko Komšić bio izabran.

Komšić je po mome mišljenju “ukrivo” počeo mandat. Sjetit se njegovih prijatnji o Peljaškom mostu. A mosta samo što nije izgrađen. Vidite kako te prijetnje zvuče prazno, kazala je Jadranka Kosor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare