Jajce izglasalo: Nema izgradnje mini hidroelektrane

Vijesti 21. okt 202116:48 > 16:49 2 komentara
Dron.ba

Općinsko vijeće Općine Jajce zasjedalo je nakon sedam mjeseci pauze. Na stolu bilo i glasanje o izgradnji novih mini hidroelektrana na rijeci Plivi. Usvojena je deklaracija „Općina bez brana“ Koalicije za zaštitu rijeka BiH kao i zaključak protiv gradnje MHE na području općine Jajce.

Podsjetimo, početkom ove godine aktivisti u Jajcu su prikupili 6.000 potpisa protiv gradnje dvije mini hidrocentrale, planirane za postavljanje 300 metara od jajačkog vodopada u centru grada.

Peticiju je potpisalo i nekoliko vijećnika koji su danas ponovo potvrdili svoju odluku.

Samir Beharić, predstavnik nevladinih organizacija iz Jajca, kazao je jutros u Novom danu kako je načelnik Edin Hozan “deklarativno protiv” gradnje MHE, ali da je jedan od rijetkih koji nije potpisao peticiju.

“Njegove veze s investitorima postoje, kakve su, još ne znamo. Ovdje se radi o dobro organizovanom lobiju koji u cijelom SBK i BiH dovodi investitore, u kojem oni isključivo kao pojedinci imaju profit od gradnje MHE. Trenutno u BiH je u funkciji 115 MHE, 37 je na području SBK. Naš kanton je najviše pogođen gradnjom MHE. Četiri rade na području Jajca, a punjenje budžeta od njih je 0,46 posto. Više novca budžet općine Jajce primi od taksi za rodne listove nego što bi primio od malih HE. Zaposlene bi bile jedna ili dvije osobe. To stalno treba govoriti jer investitori i političari ne govore istinu jer su dio tala”, rekao je Beharić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare