Jajce: Krišto BiH nazvala državnom zajednicom, Čavara pozvao na odbranu slobode

Vijesti 13. sep 202214:08 6 komentara
N1

U Jajcu je počeo ovogodišnji program obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada. Na obilježavanje je stigla delegacija HDZ-a BiH, ali i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je dočekan aplauzom. Obratili su se Brojana Krišto, kandidatknja HNS-a za člana Predsjedništva BiH i Marinko Čavara, predsjednik FBiH. U svom govoru osvrnuli su se na "legitimno predstavljanje" i napravili predizborni skup. Čavara je govorio o idejama pojedinaca za nove ratove i pozvao da "brane slobodu bez obzira na kom mjestu je ugrožena", dok je Krišto BiH nazvala "državnom zajednicom tri konstitutivna naroda".

“Svjesni smo da neki razmišljaju da treba voditi nove ratove za njihove ideje i ideale. Kako se prebrojavaju. Neka prvo prebroje suzne oči majki koje su izgubile svoje sinove. Neka sve njih saberu i kažu da trebaju njihova djeca ginuti za njihove lude zamisli. DAnas govore kako su protiv legitimnog predstavljanja, što znači da su za lažno predstavljanje. I toga smo svjesni”, rekao je Čavara i zahvalio se Milanovići, Andreju Plenkoviću i Vladi RH koja je, akk okaže, “branila BiH tokom cijelog rata”.

“Hvala vam što sve što činite svjesni ovog zavjeta što osjećamo, svjesni da moramo braniti slobodu bez obzira na kom mjestu je ugrožena. Uvijek svjesni ugroze, objedinimo se. Nismo naivni. Moramo znati kakve ambicije postoje s druge strane. Zato smo se objedinili kroz HNS sa svima koji razumiju ovaj zavjet zbog kojeg smo ovdje. Ustrajmo do pobjede i ona će biti naša”, rekao je Čavara.

Krišto je navela kako se “nada da će se oduprijeti svim silama, ugrozama i izazovima koji se danas nalaze pred njima, napose pred hrvatskim narodom u BiH”.

“Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH. Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda. Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda. Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost. Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je reko u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, poručila je Krišto.

Milanović je u obraćanju naveo kako će Hrvatska biti protiv ukidanja Dejtonskog sporazuma i poručio: “Ovdje se mi još malo nešto pitamo. Živjeli Hrvati BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare