Jak zemljotres ponovo pogodio BiH, epicentar kod Stoca

Vijesti 24. apr 202206:57 > 07:02 3 komentara
EMSC

Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Richteru zaljuljao je jutros ponovo područje Bosne i Hercegovine. Prema podacima EMSC-a, prvobitna procjena jačine zemljotresa bila je 5,5 stepeni, ali je potom brojka smanjena.

Epicentar zemljotresa bio je 17 kilometara istočno od Stoca na dubini od 10 kilometara. Osjetio se i u cijeloj Hercegovini, ali i u Sarajevu te susjednoj Hrvatskoj.

Zemljotres je probudio mnoge građane. Konstatovali su da je zemljotres bio jak, ali da je trajao kraće od onog koji se dogodio u petak navečer. Ekipa N1 je na terenu i prati situaciju. Uskoro donosimo informacije iz Hercegovine.

Podsjetimo, stručnjaci seizmolozi su upozorili da su naknadni potresi mogući te da je potrebno ostati smiren u ovakvim situacijama. Profesor Vedran Zubić kazao je kako je ovo posljedica “namještanja litosfere” i da je ovo proces sekundarnih trusnih valova.

“Te stvari su normalna pojava. Dugo će se litosfera stabilizirati. Ono što je problem što ti sekundarni trusovi mogu napraviti više štete jer utiču na već “rasklimane” zgrade i kuće da se devastiraju i petrološki sustav da dodatno erodira. U prevodu neka cigla ili odron se mogu brže aktivirati. Treba “bježati” od oštećenih građevina i “odrona” jer je mogućnost aktivacije velika”, kazao je Zubić.

Seizmolog: Serija potresa na području Hercegovine potrajat će još neko vrijeme

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare