Jakob Finci: Prvi put da Izrael staje na stranu suprotnu jevrejskoj zajednici

Vijesti 12. aug 202218:34 > 18:41 7 komentara
N1

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, kritikovao je izraelski memorandum kojim se podržava plan izborne reforme za koji mnogi kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja i drugih manjina u zemlji, piše izraelski list Harec.

Finci je oštro reagovao na odluku Izraela da se umješa u unutrašnju politiku BiH, optužujući ambasadu da djeluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u odgovoru na pitanje novinara Hareca, izjavio je da je “zaprepašten” izraelskim memorandumom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u država.

U dopisu koji je procurio neki dan u javnosti, a koji je izdala ambasada Izraela u glavnom gradu Albanije, Tirani, koja je takođe nadležna za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da su „spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tokom pregovora o promenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli“, podsjeća izraelski dnevnik.

Kancelarija visokog predstavnika, institucije koju podržava EU, stvorena nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim je okončan rat u BiH, iznijela je plan koji bi, ako se tumači, odmjerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo u okrenuti dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija, navodi dnevnik.

Hrvatski nacionalisti su ga pozdravili, izazivajući proteste jevrejske zajednice u zemlji, koja broji manje od 900 od ukupno 3,2 miliona stanovnika.

Trenutni politički sistem u Bosni zasnovan je na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: muslimanskih Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata – aranžman za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz političkog predstavljanja najvišeg nivoa.

“Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, ili na zahtev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji“, napisao je Finci, koji je 2006. podnio peticiju za promjenu zakona Evropskom sudu za ljudska prava, a koji je presuido u njegovu korist.

Finci se žalio da mu je onemogućeno da se kandiduju na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog njegovog jevrejskog porjekla pozivajući se na član 3., 13. i 14., član 3. Protokola br. 1 i član 1. Protokola br. 12.

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo Harecu da je u dopisu ambasade izražena „podrška za očuvanju prava jevrejske zajednice u zemlji“ .

Ministarstvo je odbilo da komentariše Fincijeve komentare ili mejl koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u srijedu objavljen u bosanskim medijima.

U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se „prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini“.

„Poznajemo i veoma cijenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu ali nismo zainteresovani da odgovorimo na njegove riječi“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Harecu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare