Jakov Galić: Zaposleni u institucijama BiH neće ostati bez plata

Vijesti 06. sep 202118:46 3 komentara
N1

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine neće ostati bez plata, kako to tvrde pojedini mediji, poručio je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jakov Galić.

Galić je rekao da su isplata spoljnog duga i isplate plata obaveza bez obzira da li bio usvojen budžet ili ne, donesena odluka o privremenom finansiranju ili ne, ali smatra da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvatral.

“Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plata. Mislim da to nije u redu i da se to neće desiti”, smatra Jakov Galić.

On je podsjetio i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2008. godine u kojoj je izričito rečeno da se ne smije ugroziti finansiranje države.

“Smatram da se i isplata plata zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine tretira na isti način kao i otplata spoljnog duga, zato što život mora da ide dalje i ljudi koji rade u institucijama BiH dolaze na posao i rade, a dogovori vezani za neke odluke o kojima je jasno svoj stav dala Narodna skupština Republike Srpske se ne usvajaju”, pojasnio je Galić.
Prema njegovim riječima, neće biti problema kod finansiranja institucija na nivou BiH.

“Činjenica da zaposleni u institucijama BiH primaju plate ne šteti Republici Srpskoj, institucije i agencije treba da rade, a politički dio zbog nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika koji je udar na Republiku Srpske i slobodu govora je zaustavljen. Institucije treba da rade jer sve drugo bi bila ludost”, zaključio je Galić.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dostavilo je Generalnom sekretarijata Savjeta ministara odluku o privremenom finansiranju za četvrti kvartal ove godine, potvrđeno je ranije danas Srni iz ovog ministarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare