Jasmin Imamović odlazi s pozicije gradonačelnika Tuzle nakon 22 godine

Vijesti 18. nov 202214:49 2 komentara
N1

Jasmin Imamović, zvanično je danas saopćio da napušta poziciju gradonačelnika Tuzle na kojoj je proveo 22 godine. Svoj politički angažman nastavit će u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kao zastupnik, a taj mandat je osvojio na ovogodišnjim Općim izborima.

Samim time, taj novi mandat podrazumijeva i ostavku na mjestu gradonačelnika.

Na press konferenciji koju je organizovao danas kako bi saopćio ove informacije, Imamović se prvobitno zahvalio građanima na povjerenju koje su mu ukazali sve ove ove godine.

“Tu zahvalnost sam dokazao sa svojim dosadašnjim radom i rezultatima i dokazivat ću je doživotno šta god budem radio i gdje god budem bio. Nastojat ću uraditi što više dobroga za građane Tuzle i taj grad. Moj poseban cilj je da se u Parlamentu BiH izborim za ono što se nisam mogao izboriti sa pozicije gradonačelnika. Zahvaljujem velikom timu mojih saradnika i svim uposlenicima Gradske uprave od prvog dana do danas. Postigli smo da je život u Tuzli mnogo bolji i kvalitetniji nego je bio. Zahvaljujem vijećnicima i SDP-u što me više puta kandidovao za gradonačelnika Tuzle i više puta podržavao. Zahvaljujem gradskim preduzećima koji su izašli iz blokade i nastavili s radom. Zahvalu dugujem i medijima koji su me pratili”, naveo je Imamović.

Imamović je kazao da bi vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle mogao biti Zijad Lugavić koji je prijedlog za tu poziciju ne samo SDP-a već i mnogih vijećnika. To je Imamovićev prvi saradnik punih 10 godina.

“Ne bi me iznenadilo i da odluka o njegovom izboru bude jednoglasna. Vijećnici iz različitih klubova i stranaka su kazali da će podržati da Lugavić bude vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dok na vanrednim izborima ne bude izabran drugi. Lugavić ima sjajnu biografiju, a ono što je meni najvažnije jeste to da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan. U tu efikasnost sam se uvjerio radeći s njim proteklih 10 godina”, poručio je Imamović.

Inače, mandat v.d. gradonačelnika može trajati tri mjeseca od dana prihvatanja ostavke Jasmina Imamovića i to je određeno Zakonom o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Također, Statut Grada Tuzle propisuje da dužnost gradonačelnika u slučaju prestanka mandata ili opoziva do ponovljenih izbora vrši osoba koju je izabralo Gradsko vijeće natpolovičnom većinom od ukupnog broja članova tog tijela.

Dok traje taj period, potrebno je da se raspišu novi izbori kada će biti i zvanično izabran novi gradonačelnik, tačnije, zamjenik Jasmina Imamovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare