Javila se gomila nasamarenih građana: “Operira” gradom i traži novac za gorivo

Vijesti 20. maj 202212:20 > 12:46 6 komentara
F.Z./N1/Ilustracija

Brojni građani Sarajeva požalili su se da u posljednje vrijeme susreću muškarca koji im traži novac za gorivo. Navodno, ostao je bez goriva i treba mu da se vrati kući. Možda čovjek ne bi ni povjerovao, da muškarac ne uvjerava "žrtvu" kako mu je jako neprijatno, traži i broj telefona da bi vratio posuđeni novac. U ruci, dok govori, drži ključeve od automobila i mobitel, a na ruci mu je masivni sat. Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić, poručio je građanima, da ako dođu u takvu situaciju ili vide dotičnu osobu odmah prijave policiji.

Opis muškarca

“Već treći put me u toku vožnje zaustavlja isti muškarac, s istom pričom, da me “onako iskreno, ko sestru… evo teško mu je i izgovoriti… a i ne zna kako bi… neprijatno mu je… ali ako može zamoliti samo za dvije-tri litre goriva – stalo mu auto pa da može samo do pumpe… evo neprijatno mu je… ali ako ikako mogu pomoći. U subotu je to bilo kod Alte, jednom na Stupu. Mijenja lokacije”, upozorila je jedna Sarajka na forumu Pretty women.

Ističe da se radi o muškarcu tamnije puti, tamne kose, uglavnom nosi pantalone s džepovima sa strane i crni prsluk.

“U rukama uvijek mobitel, ključevi, sat masivni… Ono, ne izgleda kao prevarant, nego kao nekome kome je tu, evo ispred odmah, stalo auto”, navodi se u objavi.

PollMaker

Nakon njenog posta, brojne žene su se javile sa istim iskustvom. Sa istom pričom, viđen je u mnogim sarajevskim naseljima: Grbavica, Malta, Čengić Vila, Ilidža, Alipašino Polje, Nedžarići…

Ima li elemenata za krivično djelo?

“I meni je nedavno na Vojničkom Polju. Ja taman dijete ubacila u autu. Nosi sve Nike, obučen, sređen bolje nego ja. I dam mu 5 KM”. 

“Taj je znači jos uvijek aktuelan. Mene je prije sedam godina zaustavio sa tom istom pričom. Očito tako dobro posluje pa ništa ne mijenja.”

“Taj je isti “ordinirao” u BBI centru. Ista priča svaki put. Navodno je kockar. Čim ga “provale” mijenja lokaciju”.

“Isto mi se desilo prije dva dana na Malti na parkingu. Mlad čovjek, uredan. Čak i masku nosi ispod brade”. 

“I meni je prilazio prije cca 3 mjeseca, ispred novog Binga. Ista, tužna priča, jos tužniji izraz lica jer mu je tobože neprijatno.”

“Ne znam kad će ljudi naučiti da oni koji zaista nemaju, nikad neće po putu hodati i tražiti (možda 1% onih koji zaista nemaju). To je sve organizivani kriminal. Pa oni se obučavaju i vježbaju kako na što bolji način da probude emocije u nama da bismo im povjerovali. U svakoj mahali imate bar jednu osobu kojoj sigurno možete pomoći ako već želite sevapa.”

Ovo su samo neki od brojnih komentara na Forumu. Portparol MUP-a KS, za N1 kaže da prijava policiji nije bilo, ali upozorava i poručuje građanima da ako sumnjaju na prevaru, prijave policiji.

“Građani neka prijave policiji, a mi ćemo poduzeti radnje i vidjeti da li ima elemenata za krivično djelo“, rekao je Hadžiabdić.

Nije strano da na ulicama Sarajeva prosjaci, dajući lažni vizuelni efekat, prosjače novac od građana. Na žalost, u svrhu toga nerijetko koriste djecu, životinje, ali i invaliditet. Sistemskog rješenja za ovaj problem u Sarajevu nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare