Javna ustanova “Djeca Sarajeva” najavljuje štrajk upozorenja

Vijesti 13. okt 202108:28 > 13:25
Faruk Zametica/N1

Javna ustanova "Djeca Sarajeva" danas će održati pres-konferenciju povodom štrajka upozorenja koji je najavljen iz ove ustanove.

Pres- konferencija će biti održana danas u Domu sindikata. Organizator je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo.

Na pres-konferenciji novinarima će se obratiti Envera Šukman, dopredsjednica i Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo te članovi Sindikalnog odbora SP JU ˝Djeca Sarajeva˝ Sarajevo.

Kako su naveli iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u FBiH, tema pres-konferencije je organizovanje i održavanje štrajka upozorenja u JU “Djeca Sarajeva”.

“Štrajk je metod sindikalne borbe iz razloga što se poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme prenose na radnike koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, čime se dodatno opterećuju u smislu obima posla, a uz to isti nije plaćen”, naveli su.

Pored navedenog, povećanjem obima posla radnicima koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, krše se epidemiološke mjere i preporuke, što predstavlja dodatni problem po sigurnost i zdravlje, kako radnika tako i djece, dodali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad