Javnost uznemirena nakon šestog samoubistva u UKC RS, ljekari ističu da su tužni

Vijesti 04. okt 202119:19 0 komentara
N1

Ponovno je upitna opskrba zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj kisikom. U UKC-u u Banjoj Luci kisika ima još za sutra. Istodobno, afera oko njegove nabave i dalje trese taj bh. entitet. Policijski inspektori i danas su boravili u UKC-u, što zbog afere "Kiseonik", što zbog novog, šestog po redu samoubistva od početka pandemije. Javnost je uznemirena, baš kao i pacijenti, ali i medicinsko osoblje.

Četrdesetsedmogodišnja Dobojka skočila je sa petog sprata Kovid odjela UKC-a, pred zoru, u 4 sata ujutro. Vidno uznemirena šefica tog odjela u čijoj se smjeni sve dešavalo, kaže da je pacijentica imala ranije hematoonkološke komplikacije i obostranu upalu pluća. Skočila je, ne iz svoje sobe, već iz ljekarskih prostorija.

U ranim jutarnjim satima, u toku redovnog obilaska pacijenata, medicinska sestra je primijetila daljnje pogoršanje stanja, pozvala dežurnog doktora, u tom momentu, nekih pet minuta se desio nemili događaj. Nemili događaj se desio iz prostorije koju koristi medicinsko osoblje, u kojoj se nalazi naš potrošni materijal, u kojoj su jedino ostali ti prozori koji nisu zatvoreni. Meni je zaista žao što se nalazimo u ovoj situaciji, pogotovo nama zaposlenima koji se nalazimo na Kovid odjeljenju, koji više od godinu i po dana učestvujemo u liječenju tih pacijenata. Izuzetno nam je teško kada izgubimo bilo kojeg pacijenta kada ne uspijemo da ga izliječimo da se on vrati svojoj porodici. Pogotovo ovaj događaj dodatno utiče i na nas, psihički, izuzetno smo tužni“, izjavila je Renata Tamburić, šefica Kovid odjela 5. sprat UKC RS.

Stradala žena bila je teško oboljela u tercijarnoj fazi karcinoma. Šesto je ovo samoubistvo na UKC ove godine. Osoblje kaže da daje sve od sebe da pacijentima pruže i medicinsku njegu i psihološku podršku.

Mi smo kao psiholozi tu, imamo organizovan rad, tako da je svaki dan jedan od psihologa, hajmo reći, dežurni, koji je određen za potrebe pacijenata kako Kovid, tako i drugih odjeljenja“, istakla je Svjetlana Savić , Klinički psiholog UKC RS.

Činimo sve da spriječimo da se nešto desi, ali su ovo situacije koje se ne dešavaju samo u našoj bolnici, nego se dešavaju i širom svijeta“, rekla je Neda Zivlak Radulović, načelnica Psihijatrije UKC-a.

Uz ovaj problem sa kojim se suočavaju, na Kliničkom centru danima se bore doslovno i za kiseonik. Njega zbog zabrane prometovanja ranijem dobavljaču TGT—u iz Laktaša , nema dovoljno. Preostalo je 8 tona, što će biti potrošeno sutra.

Evo možemo do sutra. Ako ne dođe sutra cisterna, ja ne znam kako. Ja imam pare, na računu UKC, hvala Bogu ima para, isplanirali smo. Mi ne možemo po zakonu. Ja opet moram doći u dilemu da li da kršim zakon, odem u zatvor, ili da uzimamo kiseonik ne znam kako. To je strašno. Ja sam doveden u vrlo nezgodnu situaciju, kao ljekar humanista i s druge strane rukovodilac. Uđite tamo u kancelariju, snimite tri inspektora i brdo papira, a mi se ovamo borimo za živote. Poslao ih gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Češljaju kiseonike, otpremnice, narudžbenice, ostalo. Najlakše poslati, hajd radi nešto, najlakše biti tužibaba. Budi muškarac pa radi nešto. Postao tužibaba u razredu, budi muškarac pa rješavaj probleme u gradu ili dođi ovdje riješi. Kakav si ti gradonačelnik, nisi došao na UKC, a ti šef Kriznog štaba. Svaki dan neke performanse…Debilno!“, naglasio je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak kaže da će Agencija, u skladu sa Zakonom propisanim nadležnostima, po dobijanju zahtjeva postupiti hitno i izdati sve potrebne dozvole za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika.

Ovim putem pozivam odgovorne osobe u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, da u skladu sa svojim nadležnostima organizuju nabavku pomenutog lijeka“, rekao je Zolak.

SDS, PDP, DNS i dio javnosti poziva na smjene u zdravstvu.

Trebalo je uraditi prvo procjenu pacijenata, psihološku podršku, nadzor, opservaciju pacijenata konstantno. Nakon ovog slučaja moglo bi se postaviti i pitanje njihove odgovornosti. Moje je mišljenje da bi oni sami trebali podnijeti ostavke, jer je već kulminirao broj slučajeva koji su koštali pacijente života“, mišljenje je Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS (SDS-a).

Iz TGT Tehnogasa nema reakcija da li će i kada dostaviti potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi im regulator po hitnoj proceduru u roku od 24 časa izdao potrebne dozvole. Nema ni informacija iz tužilaštva o eventualnoj krivičnoj odgovornosti pojedinaca za nabavke kiseonika svih ovih godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!