Je li Bosna i Hercegovina zaboravljena na evropskom putu?

Vijesti 21. jun 202219:52 1 komentar

Uvijek su dvije strane medalje, kažu iz Delegacije Evropske unije; Jedno je šta Bosna i Hercegovina traži, drugo šta nudi zajednici evropskih zemalja. Kako dosad nije upalio “ni štap, ni šargarepa”, a duvaju neki drugi geostrateški vjetrovi, promijenjena su i pravila igre. Nisu fer za Bosnu i Hercegovinu, vjerovali ili ne, jednoglasna su u ocjeni sva tri nacionalna politička bloka.

Opremanje laboratorija, nabavku IT opreme i softvera, godinama unazad potpomaže Evropska unija. Zbog blokada u usvajanju budžeta, zlatna koka države Bosne i Hecegovine malo šta može samostalno da uradi. Kroz evropske grantove Uprava za indirektno oporezivanje izgradila je mnoge granične prelaze, u brojkama utrošila oko 35 miliona evra. Veliki posao urađen je na usklađivanju carinskog i poreskog zakonodavstva sa EU acquisom.

“Dobili su 739 miliona više za ovih prvih 5 mjeseci, u odnosu na rekordnu 2021. godinu. Mislim da se sva socijalna pitanja mogu riješiti time”, kazao je Miro Džakula, direktor UIO BiH.

Oni koji sakupljaju prihode (UIO BIH) za opštine, kantone, entitete i državu bilježe rekorde; prošle godine čak 8 milijardi i 445 miliona KM. Njihovi zaposlenici bilježe smanjenje plata u dva navrata, iz službe odlaze, a sve kažu zbog neusvajanja državnog budžeta i blokada vlasti i projekata. Na to je, kao na početnu tačku razvoja danas ukazao i šef Delegacije EU. Johan Satler kaže da nije zadovoljan brzinom na EU putu. Geopolitičke promjene u svijetu promijenile su mnoge stvari, a status kandidata Ukrajini, EU perspektiva za Moldaviju i Gruziju, naljutila je mnoge Balkance. Je li Bosna i Hercegovina zaboravljena?

“Što se tiče Ukrajine svi znamo da se svijet promijenio 24. februara nakon napada na Ukrajinu. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima”, kazao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Nije fer ka Bosni i Hercegovini, glasni su političari i iz Republike Srpske.

“Na kraju nas neko drži godinama u izmišljenom statusu, potencijalnog kandidata. Vi ili jeste ili niste kandidat. Zahvaljujem se svih onim državama, Slovenija, Hrvatska, Mađarska koje su jasno rekli da BiH treba biti posmatrana na ujednačen način kao i drugi. I ako jeste složeno političko i bezbjednosno vrijeme, pokažite da imate takav odnos prema nama koji živimo na Zapadnom Balkanu”, poručila je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena. Iz Delegacije EU stava su da su mali, ali ipak postignut pomaci, Mostarski sporazum, Strategija za rad na predmetima ratnih zločina. Poruka političarima je, da iskoriste vrijeme do izbora.

Kako u Banjaluci, tako u Sarajevu, cijeloj BIH, ali i na Balkanu, ne prestaje diplomatska ofanziva. Pored do sada specijalnih predstavnika iz SAD, EU, Velike Britanije i Njemačke, Francuska se nezvanično sprema da imenuje svog izaslanika na Zapadni Balkan.

Mediji u regionu i dalje špekulišu koga će Jelisejska palata poslati na Balkan, gdje su već aktivni Gabriel Escobar, Manuel Sarrazin, Miroslav Lajčak i Stewart Peach.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare