Je li Dodik opoziciji pružio ruku pomirenja dok traje bojkot bh. institucija?

Vijesti 28. jul 202120:38 > 20:49 0 komentara

Zatvorske kazne previđene su i u Republici Srpskoj, ali iz suprotnih razloga. Radna grupa entitetskog parlamenta definirala je Izmjene kaznenog zakonika i uputila ih Vladi Republike Srpske. Njima su, između ostalog, previđene zatvorske kazne za one koji Republiku Srpsku ili njene narode nazovu agresorskim ili genocidnim. Kazne se kreću od šest mjeseci do 15 godina. A u iščekivanju posebne sjednice, javnost u entitetu čeka i jasne odgovore na pitanja: bojkotiraju li srpski političari visokog predstavnika, te je li opozicija spremna za prijelaznu Vladu?

Ko javno omalovaži Republiku Srpsku, zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine, prvi je član koji će se, predložila je radna grupa, dodati u Krivični zakon RS.

Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Ako su djela izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina.

Scenarij “zakon na zakon”

Uz ove izmjene, zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o neprihvatanju Odluke visokog predstavnika, po hitnom postupku. Kako će nepoštovanje zakona o zabrani negiranja genocida, izgledati u praksi pojasnio je Milorad Dodik. Kaže da će policija RS spriječiti eventualna hapšenja građana, koje je pozvao da prijave svaku primijećenu aktivnost SIPE ili obavještajne službe. I analitičari se pitaju da li će duboka kriza biti riješena scenarijem “zakon na zakon”.

“Da prosto budu jednistveni, to je dobra početna tačka za rješavanje ove situacije koja sigurno neće biti jednostavna i neće se završiti tek tako na par deklaracija. Zakon je ozbiljna stvar. Ako tužilaštvo želi djelovati, kome izdaje naredbu, SIPA-i, da li SIPA može doći ovdje bez policije RS? To može biti uvod u ozbiljne događaje, kojima se treba pristupiti maksimalno ozbiljno, bez politikanstva i skupljanja nekih jeftinih političkih poena”, pojasnio je Vojislav Savić, politički analitičar.

Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je sve svoje članove, cjelokupnu novinarsku zajednicu u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, da bez straha od verbalnog delikta, nastave da izvještavaju o svim pojavama u društvu po svojoj savjesti i uz primjenu profesionalnih standarda “Poštujte Ustav i slobodu govora”, a ne, saopćavaju,“objavu stranca koji prekosutra pakuje kofere”.

Inzko o opoziciji

A prije pakovanja kofera Valentin Inzko u posljednjem intervjuu nije pomenuo Milorada Dodika. No, poteze opozicije jeste.

“Do neke mjere to me je razočaralo, iznenadilo prije svega. Ali gospodin Mirko Šarović valjda zna šta radi, vjerovatno on misli na izbore iduće godine”, kazao je Inzko.

Oglasio se i Šarović.

“Mi smo rekli da, kada je u pitanju RS sa svakim. I sa onim sa kojim se svađamo svaki dan i sa Dodikom se svađamo svaki dan, ništa nismo zaboravili. Razgovarat ćemo i sa novim visokim predstavnikom i jasno mu prenijeti stav i po ovom pitanju. Da ne čuje od nekog drugog, da to čuje od nas”, naglasio je Šarović.

Schmidt stiže u ponedjeljak

A Christian Schmidt dolazi već u ponedjeljak. Tako će biti jasnije kako će se najavljeni bojkot državnih institucija odraziti i na saradnju sa bliskim saradnikom njemačke kancelarke.

“Ja ne znam na koji način će postupati novi Visoki predstavnik, ali mislim da je intencija onoga što zovemo međunarodna zajednica da se BiH napokon pomakne sa mrtve tačke. Kada sam rekla da se domaći političari više bave Visokim predstavnikom, njegovim budućim potezima, predviđaju ih, a uopće se ne bave reformskim procesima”, mišljenja je Tanja Topić, politička analitičarka.

Koliko su blokade institucija ispoštovane, pita opozicija navodeći da je direktor SIPA-e Darko Ćulum jučer bio rame uz rame sa ministrom bezbjednosti BiH?

Pružena ruka opoziciji?

Dok se deklarativno bojkotuju državne institucije, potencijalno i visoki predstavnik, sve se glasnije čuje da je Milorad Dodik opoziciji pružio ruku pomirenja i to u vidu Vlade nacionalnog jedinstva.

Pitanje je samo koliko je ozbiljna ponuda, a koliko ozbiljno opoziciono ne prijelaznoj vladi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!