”Čović nije moj miljenik”

Vijesti 09. mar 202118:11 > 18:56 5 komentara

Što se zapravo događalo na posljednjem sastanku u zgradi Delegacije EU, kako odgovara na domaće i međunarodne kritike da “pomaže” Draganu Čoviću i drugim nacionalnim liderima, kakve izmjene zakona trebaju BIH, pitanja su za Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH. Danas je bio gost Dana uživo.

Govoreći o Draganu Čoviću, gost N1 je komentarisao navode da je lider HDZ-a ”njegov miljenik”.

”Svako ko me malo poznaje, zna da je ovo apsolutno promašena ocjena. Imam zadatak da imam jedan izbalansiran pristup prema svima”, rekao je Sattler u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Potom je govorio da on u BiH ima zadatke na dva nivoa.

”Moram pojasniti da ja radim na dva nivoa u BiH, projektnom i strateškom. Radimo na unapređenju infrastrukture, drugi je stateški nivo koji podrazumijeva proces integracija i pristupanja Evropskoj uniji. Mislim da nije nikakava tajna da je jako teško raditi na temu funkcionalnosti, ali moja osnovna poruka je da treba iskoristiti 2021. da se naprave promjene i popravi funkcionalnost”, istakao je on.

Koliko je BiH blizu Evropske unije?

”Tri člana Predsjedništva su prošle jeseni bili u posjeti Briselu gdje su dobili poruku da je put otvoren. Od toga se nije puno toga dešavalo. Ako nastavite ovom dinamikom, onda nije realno da dobijete kandidatski status jer će 27 zemlja razmatrati i dati ocjenu. Ne kažem da je napredak nemoguć posebno u ovoj godini koja nije izborna”, dodao je.

On je komentarisao i ostale aktuelnosti, a uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare