Je li poziv Šojgua zapadnim ministrima nagovještaj nuklearnog rata?

Vijesti 24. okt 202210:07 0 komentara
Gerasimov i Šojgu (Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim ministrom obrane Sebastienom Lecornuom i turskim i britanskim kolegom Hulusijem Akarom i Benom Wallaceom o sukobu u Ukrajini, objavila je ruska vojska. To se nije dogodilo još od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. 

Institut za proučavanje rata objavio je analizu ovog poteza Šojgua, a dijelove analize prenosimo u nastavku:

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu vjerojatno je pozivima nastojao usporiti ili obustaviti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i oslabiti NATO savez. Šojgu je zasebno nazvao svoje kolege iz Francuske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, tvrdeći da se Ukrajina sprema izvesti napad koristeći “prljavu bombu” (konvencionalni eksploziv prožet radioaktivnim materijalom koji nije nuklearno oružje) kako bi optužila Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje.

U zajedničkoj izjavi poručili su da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine i da nisu pali na obmane Rusije.

Predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kategorički su negirali i osudili Šojguove navode, a američki ministar Austin nazvao je svog britanskog kolegu, Bena Wallacea, nakon razgovora sa Šojguom.

Šojguove tvrdnje vjerojatno ne nagovještavaju ni ruske pripreme za korištenje nestrateškog nuklearnog oružja u Ukrajini. Šojguovi komentari vjerojatno ne nagovještavaju nuklearni napad na jedan ili više velikih ukrajinskih naseljenih mjesta ili kritičnu infrastrukturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!