Jedna greška može vam upropastiti odmor

Vijesti 21. jun 202119:06 3 komentara

Krenuli ste u Hrvatsku, ili pak planirate? Na odmor, u posjetu. Dobro se pripremite. Ne zaboravite papire. Jedna greška može vam upropastiti odmor.

Prilikom dolaska na neki od graničnih prijelaza morate, kao i do sada, dostaviti dokaz da niste bolesni. Negativan PCR, antigenski test. Ili pak dokaz da ste prebolovali COVID. Ili pak dokaz da ste vakcinisani. S obje doze. I tu nije kraj.

“Prije desetak, petnaest dana na Bijači na prelazu, imali smo ne samo ja, nego ostali bh. građani, problem. Traži se da se mora imati potvrda o plaćenom smještaju. Znači ne mogu nikakve rezervacije, ni preko Bookinga, niti bilo kakve druge, ako nema potvrde da je izvršeno plaćanje. I to samo za građane bošnjačke, srpske nacionalnosti”, tvrdi nezadovoljni građanin.

Uplatnicu za smještaj policija vam može tražiti čak i ako u Hrvatskoj posjećujete rodbinu, prijatelje ili pak posjedujete nekretninu. A ako niste ujedno i njihov državljani, moguće je da vas vrate s granice, svjedoče pojedini bh. građani.

“Može se dakle platiti određeni iznos avansno. Dakle nije nužno da bude cjelokupan iznos plaćen odmah, prihvatljivo je nekakvih 30 posto tog iznosa”, kaže Tomislav Kaufner, MUP RH.

Jedna greška može vam upropastiti odmor

Takva su pravila shodno Zakonu o šengenskim granicama, kaže Kaufner. Stoga se nemojte iznenaditi ako vas, uz sve potvrde, dokaze, graničari upitaju i koliko novca imate kod sebe. Iz hrvatskog MUP-a preporučuju da prije putovanja, građani posjete stranicu EnterCroatia, gdje se nalazi online formular, čije popunjavanje će olakšati komplikovanu situaciju, kako putnicima, tako i graničarima.

“To je svakako preporučljivo da se unaprijed prijave jer to uveliko skraćuje samu proceduru na graničnom prijelazu. Obzirom da kod ulaska u R Hrvatsku moramo prikupljati i podatke o mjestu boravka, planiranom razdoblju boravka i kontakt podatke, broj mobitela, telefona. Ukoliko se to ne dostavi unaprijed potrebno je dodatno vrijeme da bi se to popunilo na samom graničnom prijelazu. Što produljuje vrijeme čekanja”, ističe Kaufner.

Tranzit je i dalje dozvoljen u trajanju od 12 sati. No granični policajci vam mogu tražiti i dokaz da samo prolazite. Dok shodno novim olakšicama bh. državljani koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatsku mogu posjetiti na 12 sati, bez posebnih dokumenata. Ako slučajno ostanu mimo roka, mogli bi biti prinuđeni na tzv. samoizolaciji u susjednoj zemlji. Zbog svega navedeno, ne čudi, i snimak koji je zabilježila ekipa Dnevnog avaza. Kilometri kolone, stotine automobila, na jednom od crnogorskih graničnih prijelaza, iako je radni dan.

Pohrlili su bh. građani u Srbiju na vakcine, u Crnu Goru na more. Lična karta je dovoljna. Bez dodatnih pitanja. S druge strane, BiH je i dalje na tzv. crvenoj listi kada je riječ o ulasku građana u većinu zemalja EU. Oni koji su na zelenoj listi, ne moraju predočavati posebne dokaze koji se tiču COVID-19 prilikom prelaska granica.

“Bosna i Hercegovina nije na toj tzv. zelenoj listi jer nije ispunila kriterijume. Onaj osnovni je 75 novozaraženih na 100 hiljada stanovnika. Ambasadori EU svake dvije sedmice odlučuju o tome. Razmatrali su tu listu prošle sedmice. Što znači da ukoliko BiH ispuni uslove naredne sedmice će biti razmatrana i ta situacija i tada bi mogla da se nađe na zelenoj listi”, pojašnjava Nikola Radišić, evropski dopisnik N1.

No, svakoj državi je ostavljen prostor da eventualno pravi olakšice za određene tzv. treće zemlje. Njemačka i Slovenija su nas s crvene liste skinuli, no, nejasno je, još uvijek, šta to zapravo znači u praksi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare