Jedni hvale, a drugi verbalno nasrću i na privatne živote članova CIK-a

Vijesti 24. jan 202120:08 > 20:27 4 komentara

Sud Bosne i Hercegovina će dati konačnu riječ o tome da li će izbori na većini biračkim mjesta ponovo biti održani u Srebrenici i Doboju. Politička scena danima je uzburkana zbog Odluke Centralne izborne komisije o poništavanju izbora. Jedni hvale, drugi pak verbalno nasrću i na privatne živote članove ove institucije. Donosimo današnje reakcije.

Hoće li njihov izborni rezultat biti osporen? Sanja Vulić, Mladen Grujičić o svemu s čelnim ljudima SNSD-a. Entitetska predsjednica Željka Cvijanović, staje čvrsto u njihovu odbranu. I okreće se napadu na Centralnu izbornu komisiju. Ali – njihova odluka je, stava je Cvijanović, rezultata zajedničke kuhinje stranaca i bošnjačkih političara.

“Igrarija CIK-a koja je izabrana na nelegalan način, suprotno onome što su propisale procedure, što je rekao Zakon, i smatramo ih vanzakonskim djelovanjem koje je nanijelo štetu ne samo time što se ne djeluje u skladu sa Zakonom nego i što se uliva dodatno nepovjerenje prema samom izbornom procesu koji vode ljudi na takav način”, kazala je Cvijanović.

Bošnjaci su napravili halabuku, kada su vidjeli da su izgubili u Srebrenici, kaže Milorad Dodik. Isto su učinili i politički protivnici SNSD-a u Republici Srpskoj.

“I uspjeli su zato što imaju svoje ljude u CIK-u, one koji izvršavaju naloge, oni su i došli zato što su podobni i oni su došli u pogledu realizacije jednog čitavog pristupa koji ide za tim da se obezbijedi da se u nekim organima gdje mogu da obezbijede Bošnjaci, da budu lojalni, podani i podanički Srbi”, istakao je Dodik.

Stoga i nove uvrede na račun članice Centralne izborne komisije, Vanje Prutina Bjelica.

“Ja ću i dalje potvrditi da je gospođa bila udata za Bošnjaka, Muslimana za kojeg se rastala nakon izvjesnog vremena a zadržala njegovo prezime. Kod Srba ja nisam čuo takav slučaj”, kazao je lider SNSD-a.

Dok članovi inicijative Moja adresa Srebrenica, pozdravljaju aktivnosti Centralne izborne komisije, ipak su očekivali poništavanju izbora u cjelosti za ovu Općinu. Nadaju se da će Sud BiH odlučiti u njihovu korist.

“Samo će se izbori ponoviti na 26 biračkih mjesta u Srebrenici i 2 biračka mjesta u odsustvu. To neće promijeniti ništa ako se ne uvedu novi članovi biračkih odbora, da se obezbijedi transparentan nadzor nad izbornim procesom, i ukoliko se našoj dijaspori koja je nečijom tuđom greškom dobila materijal kasno ne obezbijedi da mogu glasati, mislim da od onoga čemu smo se nadali nema ništa”, kazao je Ćamil Duraković, Inicijativa Moja adresa Srebrenica.

Odluku Centralne izborne komisije u slučaju Doboja, iz PDP-a nazivaju hrabrom, jer se tamo, kaže potpredsjednik stranke Igor Crnadak desila izborna pljačka.

“Uvjeren sam da će na ovim izborima nakon što Sud potvrdi odluku CIK-a rezultati u Doboju biti mnogo drugačiji nego oni koje ste gledali 15. novembra i da neće biti onih koji će ponoviti 100 posto glasova na nekim izbornim mjestima i da će rezultat biti takav da će svima biti jasno, i nevjernim tomama da je 15. novembra ovdje se desila jedna velika izborna pljačka”, kazao je Crnadak.

Ipak, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ranije je rekao, kako odluke Centralne izborne komisije nemaju zakonskog osnova, između ostalog i zbog toga što su prekoračeni rokovi.

“Obaveza zakonska je u roku od 30 dana da ponište ili potvrde izbore. Mi imamo odluku 19. novembra, koja je nakon zakonskog roka za potvrđivanje izbora donesena a to je da će provesti poseban ispitni postupak”, kazao je Jerinić.

Od trenutka kada zaprimi žalbe na Odluku Centralne izborne komisije, Sud BiH ima rok tri dana da donese konačno rješenje. Ukoliko se dogodi da pak potvrde odluku CIK-a, onda ova Institucija ima 14 dana od trenutka pravosnažnosti odluke Suda, raspisti ponovo izbore.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare