Jekalović: Još nema štrajka rudara u FBiH, čekamo ishod pregovora

Vijesti 29. nov 202210:42 0 komentara
N1

Armel Jekalović, predsjednik Skupštine sindikata RMU Breza za N1 je poručio da pregovori između Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH još traju i kako je poručio sutra do 11:00 sati očekuju njihov završetak i zavisno od ishoda na sastanku sindikata će se odlučiti da li će stupiti u štrajk ili ne. Za sada, od štrajka nema ništa.

Jekalović je naveo da pregovori još traju i da su na njihovom početku usaglašeni principi.

“I u tim principima smo naveli da u toku pregovaračkog procesa mi iz sindikata nećemo najavljivati štrajk i mi se toga pridržavamo. Prvi rok za okončanje pregovora je bio 30. novembra, tačnije, sutra i mi se u konačnici držimo tog datuma. Nama je sutra u 11:00 sati sastanak u Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i ukoliko do tada ne bude postignut dogovor, mi ćemo donijeti odluku da vidimo kako ćemo dalje postupati”, kazao je Jekalović.

Kaže da niko nije najavio štrajk, ali je naglasio da je jučerašnji sastanak neuspješno okončan.

“Međutim, tokom današnjeg i sutrašnjeg dana pregovori su još aktuelni, obavljaju se telefonski razgovori sa predstavnicima Elektroprivrede i vlade, ali ako sutra do 11:00 sati do sastanka ne bude postignut dogovor onda ćemo sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine donijeti odluke koje slijede. Mislim da je medijima neko dao pogrešnu informaciju jer mi kada najavljujemo štrajk to je ozbiljnija procedura u skladu sa Zakonom o štrajku i sve odluke se donose na upravnom odboru gore navedenog sindikata i sutra ćemo imati sastanak”, pojasnio je.

Plata rudarima u rudniku Breza za protekli mjesec bila je 1.034 KM neto bez naknada sa naknadom za noćni rad, kazao je Jekalović.

“Sa naknadama je malo veća i riječ je o toplom obroku i naknadama za noćni rad, sve što predviđa Zakon o radu. Mislim da je sasvim racionalan zahtjev da nećemo pristati na manju ponudu, a imali smo prostora i za veću, idemo u korak s vremenom jer pratimo trendove na terenu, poskupljenje i mislim da nam je opravdan ovaj zahtjev u pregovaračkom procesu”, dodao je.

Naglašva da su svi poprilično složni zato što se vode istim ciljem, a to je borbom za prava radnika.

“U suštini, svakom problemu pristupamo studiozno, analiziramo stvari na terenu i nikad ne izlazimo bez argumenata. Također, dosta naših zahjeva je ispoštovano i ako se to ne desi onda vršimo pritisak na našeg poslodavca da ispoštuje ono što je potpisano”, ustvrdio je Jekalović.

Kaže da javnost već odavno zna koliko je težak postao rudara, ali je naveo i to da je još jedan od problema nedostatak radnika.

“Mnogo radnika ne samo iz rudnika već i iz drugih firmi odlazi u inostranstvo, a trenutno u rudniku Breza nedostaje 50 radnika direktno u proizvodnom procesu. Nama su planovi ostali isti i taj dio posla koje bi ti radnici trebali nositi, preuzimaju njihove probleme. Zatim, sami uslovi u kojima se radi u rudnicima su loši, ne ulaže se u opremu, reparaciju, ali rudari se odlučuju nastaviti raditi taj posao zbog sentimentalnih radnika naajviše pogotovo u Brezi gdje je veliki broj stanovništva ‘naslonjeno’ na rudnik. Usudit ću se reći daj e nemoguće zaposliti novog radnika u rudnik Breza jer za svako zapošljavanje moramo dobiti saglasnost od federalne vlade i vladajućeg društva. Također, ovaj posao je takav da ‘proizvodi’ invalide i zbog toga trebamo nove radnike, ali u proteklih četiri – pet godina nismo nikoga novog zaposlili”, zaključio je Jekalović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!