Jelena Trivić: Dodik se želi sastati sa Erdoganom, prekršio zaključke NSRS-a

Vijesti 25. aug 202118:24 > 18:51 9 komentara

Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS-u, istakla je za N1 kako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije zatražio mišljenje od lidera opozicije da li bi se treba sastati sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. "Samo ih je obavijestio, odluku je donio ranije", dodala je Trivić.

N1: Jesu li opozicione stranke iz Republike Srpske dale saglasnost na sastanak sa Erdoganom ili su samo obavještene o istom?

Pročitajte još

Jelena Trivić: Razgovarala sam sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem i mogla sam vidjeti da je on o tome samo obavješten. Dakle, njega i Mirka šarovića Dodik je obavijestio i nije pitao za mišljenje za sastanak sa Erdoganom. Dodik je zvao lidere opizicije jer time želi samog sebe opravdati. Pitanje je zašto nije zvao lidere drugih stranaka? On traži alibi u opoziciji. Često se krije iz naroda kao što je slučaj sa peticijom. Dodik je prvo odlučio pa obavijestio lidere.

Kakav je stav opozicije? Treba li se Dodik sastati sa Erdoganom?

Svaki razgovor je dobar, ali postoje zaključci NSRS-a koji su usvojeni i kojih se treba pridržavati. Oni su precizni i ne treba ih tumačiti. U njima stoji da se sudjeluje u radu ‘zajedničkih institucija’ samo kad se tamo sprječava donešenje štetnih odluka po Republiku Srpsku. Dodik želi da se pojavi na sastanku. Pitam zašto se Dodik nije lično sastao sa Erdoganom, jer je u Turskoj bio nekoliko puta? Zašto to radi kroz Predsjedništvo Bosne i Hercegovine? Time se gubi smisao zaključaka NSRS-a.

Jelena Trivić: Postoji zajednički stav, ali ne i jedinstvo

Hoće li Dodikovo prisustvo sastanku u petak zapravo značiti da je prekršio zaključke NSRS-a?

On jeste prekršio zaključke. Može da nađe 1.000 opravdanja. Ovo “neučestvovanje u zajedničkim institucijama” gubi smisao ako će te svako malo da idite ili ne idite – dakle, gubi svaki smisao.

I opozicione stranke u entitetu Republika Srpska čini se igraju dvostruku igru. Šute dok gori Hercegovina i dok se traži saglasnost Milorada Dodika za upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara, a kada se požeri smire – poručuju u tom slučaju trebao je prekršiti dogovor, jer su ljudski životi prioritet?

Dodik je srpski član Predsjedništva. On je taj koji treba da se ponaša u skladu onoga što je dogovoreno. Postoji stalni pokušaj da se odgovornost za određena ponašanja Dodika prebaci na opoziciju. To ne stoji.

Inzkova odluka o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida čini se ujedinila je vlast i opoziciju u RS-u?

U nekoliko svojih javnih istupa sam kazala da ovo što imamo protiv Inzkove odluke nije jedinstvo, nego je zajednički stav. Mi ne prihvatamo nametnuto rješenje. To je zajednički stav, ali nije to naše jedinstvo sa politikom koju kritikujemo posljednjih 15 godina.

Gdje je bilo jedinstvo kada su nas optuživali da smo izdajnici, kada su hapsili opozicione poslanike, kada su kupovali poslanike… Zajednički stav svih stranaka u Republici Srpskoj da ne prihvataju Inzkovu odluku, ali dalje od toga nema ništa.

Ne bi smjelo biti popuštanja. Neučestvovanje u radu “zajedničkih institucija” je jasan stav Republike Srpske da s ene može preći preko nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika. To je odgovor RS-a. Tu se mora biti istrajan i otvoriti dijalog kako izaći iz ove političke krize, kazala je Jelena Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare