Jelisić za N1: Medijskim manipulacijama se pokušava opravdati agresija

Vijesti 21. mar 202220:27 > 20:35 1 komentar
Dr. sc. Jasna Jelisić iz EU gošća emisije Izvan okvira

Gošća emisije Izvan okvira u programu N1 BiH bila je Jasna Jelisić, međunarodna stručnjakinja za javnu diplomaciju i komunikacije koja obnaša ulogu voditeljice Grupe za Zapadni Balkan u Odjelu za strateške komunikacije Službe za vanjske poslove Evropske unije u Bruxellesu.

Jelisić je u emisiji Izvan okvira fokus stavila na informcijski izazov s kojim se svijet suočava prateći medije koji izvještavaju o agresiji na Ukrajinu. Kako navodi, rat u Ukrajini je, prije svega, velika ljudska tragedija, ali i ozbiljan informacijski problem.

“Jedna od vodećih nuklearnih sila napala je neovisnu susjednu zemlju, izvršivši na nju agresiju. Mimo ljudske tragedije i kršenja međunarodnog prava, ovo što se događa je i komunikacijski izazov. U jednoj globalno organiziranoj komunikacijskoj aktivnosti, pokušava se opravdati nešto što se opravdati ne može. Dezinformacijski narativi prave ozbiljan problem u razumijevanju onoga što se zapravo dešava”, rekla je dr. sc. Jelisić navodeći da manipulativni narativi koje promovira zvanični Kremlj nisu novi, odavno su uočeni i njima se Evropska unija organizirano bavi još od 2015. godine.

Ona smatra da se kreiranjem narativa koji ne odgovaraju činjeničnom stanju pokušava opravdati jedan nepravedan rat, što također nije novi fenomen jer je “istina obično prva žrtva svakog rata”.

“U 21. stoljeću govorimo o nekoliko različitih termina preko kojih razumijevamo manipulacije u javnom prostoru. Iako osobno ne volim propagandu, ona ne mora nužno  biti “crna”, kako se negativna i destruktivna propaganda kvalificira u teoriji. Recimo, ekonomsko-propagandni program je propaganda ali nije nužno zlonamjerna. Propaganda se može vršiti u komercijalne ili političke svrhe. No, rastući problem s kojim se suočavamo su dezinformacije. One su sofisticiraniji oblik manipuliranja u javnom prostoru u kome manipulatori javnog mišljenja, da pojednostavim, na možda deset procenata istine, ili na deset procenata nečega u šta objekat manipulacije vjeruje, lijepe devedeset procenata netačnih informacija kreirajući tako dezinformacijski narativ”, rekla je Jelisić kazavši kako informacijske manipulacije mogu imati ekonomski ili politički cilj, i nastaju s namjerom da utječu da biramo kako je manipulator htio.

Šta (ni)je novinarstvo

U emisiji na N1 BiH je bilo riječi i o manipulativnim praksama tokom izbornih procesa, o kojima se govorilo u kontekstu izbora u nekoliko zemalja razvijene demokracije u kojima je Ruska Federacija nastojala utjecati na izborne rezultate. Odgovorajuci na ovo pitanje, Jelisić je rekla da je za  demokratska društva važno da uoče vanjske utjecaje i pokušaje manipulacije, da ih znaju prepoznati i prevenirati kako bi se sačuvao integritet izbora, jer izbori gube svoju osnovnu svrhu  ukoliko su birači izmanipulirani.

Važnu ulogu u demokratskim društvima ima i medijska pismenost građana.

“Za medijsku pismenost, koja je iznimno važna u 21. stoljeću, neophodno je da propitujemo odakle i kako znamo to što znamo. Naš kapacitet za kritičko mišljenje i kritički odnos prema bilo kojem sadržaju je od ključne važnosti. Treba znati razlikovati “sadržaj” od  pravog novinarskog članka. Novinarstvo je težak, važan i odgovoran posao. U novinarstvu se informacije sakupljaju na etički način i distribuiraju se u javnom interesu. Kada informacije distribuirate u nekom partikularnom, a ne općem interesu, kada to radite recimo u interesu kompanije, političke stranke ili državnog aparata, vi izlazite iz zone novinarstva i ulazite u neke druge profesije. One se mogu zvati odnosima s javnošću, marketingom, lobiranjem… Ali to više nije novinarstvo”, rekla je Jasna Jelisić koja smatra da je novinarstvo javno dobro i ozbiljan posao koji počiva na etici i velikoj količini znanja.

Dr. sc. Jasna Jelisić je doktorirala međunarodne odnose. Usavršavala se na prestižnom Univerzitetu Oxford i na Univerzitetu u New Yorku. Dugi niz godina je predavala javnu diplomaciju na brojnim europskim fakultetima, između ostalog i na Programu za međunarodne odnose i diplomaciju uglednog College of Europe, u Brugesu u Belgiji. Nagrađivana je novinarka i bivša dopisnica Magazina Dani iz New Yorka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare