Jergović: Koncert zabranjen zato što je Šerbedžija Srbin

Vijesti 29. okt 202110:11 3 komentara
Miljenko Jergović (N1)

"Koncert Radeta Šerbedžije u Vinkovcima u sedmici kada se žali za žrtvama zabranjen je zato što je Šerbedžija Srbin", napisao je ovo poznati pisac Miljenko Jergović na svojoj Facebook stranici.

“Nije, dakle, gradonačenik ‘u dogovoru s organizatorom’ zabranio koncert Radeta Šerbedžije zbog njegove neprimjerene namjere da zapjeva nad grobovima, nego je koncert zabranio zato što je Šerbedžija za njega samo – Srbin. Preciznije: prepoznatljivi, simbolični, opći Srbin”, piše Jergović.

Sedmica žalovanja za žrtvama Vukovara je, kako ovaj pisac navodi, samo iskorištena da bi se koncert zabranio. Inače koncert je trebao biti održan u okviru “Filmskog festivala glumaca.

“Na tom festivalu će se i pjevati, i plesati, i veseliti, i zajebavati, svega će toga biti u filmovima koje će na festivalu prikazati. I to će pjevanje, plesanje i veseljenje biti manje primjereno danima od Vukovarskih karmina nego tužni, melankolični i empatični songovi Radeta Šerbedžije. Naprosto zato što Šerbedžija zna gdje, kad i što pjeva, a filmovi ne znaju gdje će i kad biti prikazani. I pritom još i Srbin za kojega, uza sav trud gradonačelnikovih falangista, koji traje već trideset godina, ne možemo reći da je – četnik. Takav Srbin nema što da pjeva”, napisao je Miljenko Jergović.

Ne bih postupio kao Šerbedžija

Jergović je bio slobodan da izrazi, kako navodi, gnušanje prema svima koji će ove godine doći u Vinkovce da prikazuju ili gledaju filmove na festivalu na kojem je Šerbedžiji zabranjeno da sudjeluje, kao i prema svim autorima koji će dopustiti prikazivanje svojih filmova na takvom festivalu.

“Šerbedžija je pristao da (kolateralno) popravlja reputaciju gradonačelnika i njegovih falangista, tako što će održati koncert u prosincu, kada nema nikakvih festivala ni žalovanja. Kaže da će to učiniti zbog svoje nedužne vinkovačke publike. Ne bih to nikad na njegovom mjestu učinio. Ili bih nastupio sa žutom trakom oko ruke i na mjestu srca, onako kako je to i red u gradovima poput današnjih Vinkovaca. Nedužni su jedino oni koji se protiv ovog pobune”, zaključio je ovaj pisac rodom iz Sarajeva, sa adresom u Hrvatskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare