Jesmo li bezbjedni na ulicama Bosne i Hercegovine?

Vijesti 27. maj 202218:28 > 18:28 1 komentar

Simulirana saobraćajna nezgoda odvila se u Sarajevu, povodom Evropskog dana urgentne medicine. Cilj je bio podići svijest o značaju adekvatne prve pomoći, ali i o velikom broju nesreća.

Hitna pomoć, policija, vatrogasci česta su scena na našim ulicama. Za samo nekoliko godina u Bosni i Hercegovini dogodilo se više od 130 hiljada saobraćajnih nesreća. Povrijeđeno je ili poginulo više od 28 hiljada ljudi. Jesmo li bezbjedni na ulicama Bosne i Hercegovine?

U pregrštu saobraćajnih nesreća, jedna je i simulirana na sarajevskim ulicama, povodom evropskog dana urgentne medicine. Iz zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo vježbom spašavanja željeli su podići svijest o važnosti pružanja pravovremene pomoći. Direktorica Hitne pomoći, Amra Bašić Živadinović opisala je jedan primjer pružanja pomoći.

N1

”Na primjer ovaj pacijent je stabilan, ali imamo sumnju da je povreda kičme u pitanju. Ali je pacijent stabilan, i mi ne želimo da vršimo hitno izvlačenje pacijenta i da dovedemo eventualno do oštećenja kičmene moždine, ili eventualnog invaliditeta. Naša ekipa je opremljena i obučena da koristi određeni sistem, mi mobiliziramo njegovu kičmu i sprječavamo dalje povrijeđivanje. Prvi princip je nemojte nanijeti štetu pacijentu. Na ovakav način se i uvježbavamo, na ovakav način koordiniramo sa službama”, kazala je Amra Bašić-Živadinović, direktorica Hitne pomoći KS.

Vatrogasci, uz hitnu pomoć i policiju, ključni su u spašavanju života povrijeđenih osoba. Mali broj zaposlenih u profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo bio je dugogodišnji problem. Ipak, i on se rješava.

“U narednih pola godine do godinu imaćemo na tržištu rada 50-70 profesionalnih vatrogasaca, koji će raditi ovakve ili slične poslove. Pored toga što vatrogasci gase požar, rade i na ovakvim situacijama, i zaista ste vidjeli kako dobro i kvalitetno i učinkovito obavljaju svoje zadatke”, kazao je Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civline zaštite.

A kada bismo svi savjesno obavljali svoje zadatke, djevojčica u Zavidovićima, otac i kćerka u Bijeljini, mladić u Prozoru, žena u Rogatici, ne bi, u danima iza nas, izgubili svoje živote.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare