Jeste li čuli za izbore za Savjete mjesnih zajednica? Održavaju se u Banjaluci

Vijesti 17. feb 202207:06 > 07:32 0 komentara

Dok se vijeća hoće li biti izbora u oktobru, za četiri dana jedni su pred nama. I to u Banjaluci, za Savjete mjesnih zajednica. Možda nikada niste čuli za ove izbore, ali u gradu na Vrbasu svi resursi dva politička bloka, te drugih kandidata usmjereni na kampanju. Spotovi na mrežama, koncerti u stranačkim prostorijama, insftrastrukturna obećanja... Hoće li rezultati izbora u mjesnim zajednicama biti lakmus papir za opšte-oktobarske?

Birališta će u nedjelju biti otvorena od 9 do 17 sati u svih 57 banjalučkih mjesnih zajednica. Na listama su 873 kandidata, koji se bore za 406 pozicija.

Gradonačelnik obećava infrastrukturu

“Imate našu Banjaluku i za našu Banjaluku, naša nije za našu, nego je naša-naša, jer je “za našu njihova”, a njihova nije naša. Grupe “Za našu” i “Naša” se bore za njihovu Banjaluku, koja će na na kraju, bojim se postati tuđa-i našima i za naše”. Slikovito je kampanju za nedjeljne izbore za članove mjesnih zajednica objasnio bivši Demos-ov odbornik Slobodan Stanarević.

Estradne zvijezde iz Srbije pohrlile su u Banjaluku. Ne samo da nastupaju u klubovima već i u stranačkim prostorijama. Vladajući SNSD slučajno, ili ne u danima pred izbore za mjesne zajednice ugostio je Natašu Bekvalac… PDP-ov gradonačelnik obilazi naselja, obećava infrastrukturu.

Mi smo neko ko je na terenu kao partija u reorganizaciju ušla ljetos, kroz formiranje mjesnih odbora. Ušli smo u razgovor na teren sa građanima. Nastavili niz obilazaka terena, mjesnih zajednica našeg grada, ta kampanja u suštini, ako je već tako nazivamo, je tako u suštini počela ljetos i trajaće do nedjelje. U tim razgovorima smo pričali o problemima građana. MI imamo skupštinsku većinu i samim tim u dobroj mjeri odlučujemo o projketima u gradu. Ljudi žele da kroz mjesne zajednice odnosno Savjete, učestvuju u donošenju politika, odluka . Oni su neko, zaista nije floskula, ko najbolje poznaje svoje selo, zaselak, naselje u kojem žive. Žele da učestvuju uprojektima, da oni budu ti koji će odlučivati, banalizujem, gdje ide 100 metara asfalta ili 200 metara rasvjete. Oni to mogu i u suštini to i jeste njihov zadatak“, rekao je Mladen Ilić iz SNSD-a.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istaknuo je da će ovo dosta biti mjerilo stranačke discipline i infrastrkture.

“Gdje ja odbijam da koristim ono što radi SNSD: spiskovi po školama, ustanovama, institucijama, pritisci, zapošljavanja. Oni rade politiku hljeba i igara, malo ucjene i prisile.Ja se borim za izlaznost, za učešće. Naravno da kao gradonačelnik imam političku ideju-koaliciju, koja u skupštini trenutno pripada skupštinskoj manjini, ali sam jednako srećan ako se u nekim drugim zajdnicama desi neki drugi rezultat. Ponosan sam što sam uticao svojim autoritetom da u Bulevaru, Kočićevom vijencu, kada pričamo o čuvenom naselju Čaire, Inicijativi za Čaire, gdje se grupa građana samoinicijativno organizovala, rekao sam da naše liste odustanu”, kazao je Stanivuković.

Drugi izbori

Gradska izborna komisija javno je objavila spisak mjesnih zajednica po ulicama, ali i kandidate. Učestvuje 117 grupa građana-predlagača listi, tri udruženja-NVO, osam stranaka. Predsjednica GIK-a Nada Batinar objašnjava da u okviru liste možete zaokružiti jednog, ili maksimalno onoliko kandidata koliko se bira na tom mjestu.

“Ovi izbori- i mi imamo percepciju da je povećamo interesovanje. Uradili smo sve faze dosadašnjih obaveza. Od juče ujutro na oglasnim tablama u svim mjesnim zajednicama su izložene kandidatske liste po redoslijedu kandidata, redoslijed je ćirilični sort prezimena i imena”, navela je Nada Batinar, predsjednica GIK-a Banjaluka.

Ovo su drugi izbori za Savjete mjesnih zajednica. Na prvim održanim 2017.godine izašlo je nešto manje od 12% građana, a nadmoćno je tada pobijedila lista koju je formirao SNSD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!