Jesu li američke sankcije uzaludne?

Vijesti 27. jan 202219:11 3 komentara

Sankcije prema liderima u BiH i onima koji su im bliski, stalno se spominju. Ali nakon proširenih sankcija Dodiku od strane američke administracije i Alternativnoj televiziji, za koju su ustvrdili da mu je bliska, nema novih sankcija. Ni Dodiku, ni drugim političkim liderima. Dok se čeka potez EU i eventualno novi SAD, Alternativna televizija je bila domišljata, s obzirom na zabrane koje su joj izrečene.

Nakon blokade Google servisa, potpunog brisanja YouTube kanala, Alternativnoj televiziji prijeti i blokada portala. Stoga od sada koriste domenu iz Srbije.

“Pronašli smo rješenje da naš portal i dalje funkcioniše bez ikakvih problema, na novom domenu, a naši čitaoci i posjetioci neće osjetiti nikakvu razliku”, kazali su sa ATV-a.

Promjena domene nije dugotrajno rješenje, kaže ekonomista Zoran Pavlović. Iako možda američke sankcije djeluju naivno, daleko su od toga. Ko će sarađivati s kompanijom koja je na crnoj listi svjetske sile. Dugoročno, sankcije će imati ogromnu štetu, a mogle bi biti proširene i prema drugim kompanijama, u konačnici građanima, ako se ovakva poltika u RS nastavi, mišljenja je.

“Govori se čak o tome da se zaustavlja ili kontroliše svaki platni promet kako se ne bi desilo da ti platni prometi imaju veze sa sankcionisanim firmama. Pogubne će biti i za kompanije koje su već na neki način na meti da im se uvedu iste te sankcije kao ATV-u ali ja se bojim i posljedica po građane jer ako se počne rigidno kontrolisati platni promet onda ćemo doći u situaciju da naši građani ne mogu primati doznake od svoje familije iz inostranstva”, kazao je Pavlović.

Špekulisalo se i o tome da bi pojedine banke mogle izgubiti mogućnost međunarodnog poslovanja ukoliko budu sarađivale sa subjektima pod sankcijama. Da li su na to upozoreni, iz Sberbanke u odgovoru za N1 ne navode. Kažu u potpunosti poštuju domaću legislativu i propise.

“Kako bi osigurali da proizvodi ili usluge koje Sberbank a.d. Banja Luka nudi svojim klijentima ne budu zloupotrebljeni u smislu nepoštovanja ili izbjegavanja primjene odredbi o sankcijama, u skladu sa uspostavljenim standardima Banka vrši provjeru svih klijenata i transakcija u odnosu na sankcijske liste Ujedinjenih nacija, Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva”, kažu iz Sberbanke.

Sankcije zasigurno nisu uzaludne, mišljenja su mnogi.

“Vjerujem da je igra mrkve i štapa jedino što može donijeti rezultat”, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB.

“Pogotovo ako se tome priključe, a imamo najave ozbiljne ekonomije EU”, smatra Elmedin Konaković, predsjednik NiP.

A takve sankcije bi u Republike Srpskoj mogle izazvati i socijalne nemire, smatra predsjednik Naroda i pravde. Dodik pak ima drugačiju teoriju.

“Ono što Amerika hoće ovdje da napravi jeste da eliminiše Milorada Dodika i njegovu političku partiju i da pripremi pobjedu opozicije u RS, valjda je to svakome jasno. Ono što oni govore protiv ATV, a nisam vas čuo nikada da ste reagovali na to što jedna medijska kuća dobija sankcije, vama je to naravno normalno, samo neka je u RS, ali evo, Amerika jeste velika, nije baš ni prijatno biti na drugoj strani te zemlje, ali ja sam uvijek na strani svog naroda i RS”, ističe Milorad Dodik.

Osim što ne može putovati u SAD, što kaže i nije imao namjeru, sankcije Dodik u praksi ne osjeti. Međunarodni zvaničnici, među kojima i američki, uredno se s njim susreću i pregovaraju.

“Američka administracija je izašla sa sljedećim stavom Milorad Dodik je za nas persona koja je umočena u korupciju, koja je blokator političkih procesa u BiH i koja stvara probleme i oko toga nemamo dvojbe zato je dobio sankcije, ali ono što mi radimo je da uvažavamo instituciju člana Predsjedništva BiH i zbog toga ćemo s njim razgovarati”, kazao je Ranko Mavrak, novinar.

OFAC je Dodika na listu sankcija stavio zbog koruptivnih aktivnosti i prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, a ATV zbog povezanosti s Dodikom, koji je direktno usmjeravao novac od javnih kompanija ka ovoj televiziji u svrhu korupcije, naveli su Amerikanci, između ostalog, u obrazloženju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare