Jesu li digitalizacija zdravstva i telemedicina realnost u KS?

Vijesti 15. sep 202119:07 0 komentara
N1

Situacija, čini se, ista kao i prošlog septembra. Dok se pune bolnički kapaciteti pokušava se naučnim istraživanjima, kao i tehnološkim inovacijama olakšati zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Umjesto odlaska u Drive-in ili laboratoriju, testiranje u lokalnoj apoteci uz dobiveni QR kod. Konsultacije ili savjet ljekara odmah u trenutku potrebe, iz udobnosti doma, kancelarije ili putovanja. Sve su to ciljevi digitalizacije zdravstvenog sistema u KS.

“U sistemu u KS je preko 10 miliona nalaza, od marta mjeseca preko 260 hiljada PCR nalaza je urađeno, i trenutno 20 hiljade antigenskih testova, dok je automatski izdato iz Ministarstva zdravlja preko 80 hiljada za naše građane”, kazao je Samir Dedović, Medit.

Iako postoje i oni koji ne zagovaraju telemedicinu, ipak u vremenu modernizacije projekti poput Doktor Kad Mi Treba više su nego neophodni.

“Praktično znači kada imate malo dijete i povišena temperatura u večernjim terminima ne možete otići do ljekara, otvorite aplikaciju izaberete pedijatra koji je u tom trenutku aktivan i preko videokonsultacije i nakon toga dobijete elektronski recept koji mozete realizovati u vašoj apoteci”, pojasnio je Kenan Kekić, t-medIT.

Rastu potrebe pacijenata mlađe dobi

Da rastu potrebe pacijenata, naročito mlađe dobi i djece pokazuje podatak kako je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 187 slučajeva zaraze koronavirusom kod djece, što čini 0,4% ukupne populacije djece od 7-14 godina. No to neće dovesti do promjena u odvijanju nastave,ali zato postoje određene promjene pri upisu u pojedine srednje škole, pa se potražuje novac i za nabavku dezinfekcionih sredstava.

“JU Srednja zubotehnička škola Sarajevo je usljed pandemije izazvane virusom COVID-19 u Odluci o upisnini za školsku 2021/2022.godinu umjesto stavke posjeta pozorištu, kinu, muzejima, Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari uvrstila stavku nabavka sredstava za dezinfekciju ruku i površina, uzimajući u obzir činjenicu da je protok ljudi u redovnom nastavnom procesu u školi 420 učenika, 60 radnika škole, te trećih lica za koje je škola otvorena (vanredni učenici, roditelji i druga zainteresovana lica) potreba za dezinfekcionim sredstvima je povećana. Iznos navedene stavke je simbolično određen dvije (2,00) KM po polugodištu obzirom da škola nema dovoljno odobrenih sredstava za tu namjenu sa Planom javnih nabavki JU Srednje zubotehničke škole Sarajevo za školsku 2021/2022.godinu, a kako bi ispoštovali sve higijensko-epidemiološke mjere”, navodi se u odgovoru škole.

Mladi genetičari istražuju genetske poveznice

Dok traju oštre rasprave o opravdanosti ovakvih zahtjeva, svijetao primjer opravdanosti ulaganja u obrazovanje bilježimo u Sarajevu, gdje su se mladi genetičari okupili oko istraživanja pod nazivom Personalizirani odgovor pacijenta na COVID 19 infekciju, istražuju genetske poveznice.

“Istraživanjem smo i mi došli do toga da postoje sigurno neka genetska predispozicija i ne samo za težu kliničku sliku,nego i za lakšu. Postoje mutacije koje su protektivne, koje nas štite. Onda smo shvatili i pronašli u literaturi gene koji se povezuju napravili svoj panel, izdizajnirali panel i počeli da radimo”, kazala je Lana Salihefendić, genetičarka.

Naredni korak je pronalazak što povoljnije metode kojom bi se sekvencionirao veliki broj pacijenata i odredila adekvatna terapija. No kada se i to desi, poručuju mladi naučnici, ništa neće zamijeniti potrebu za imunizacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!