Johann Sattler s predstavnicima vlasti RS u Banjaluci (FOTO)

Vijesti 18. nov 202115:46 1 komentar
Vlada RS

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler danas je u Banjaluci gdje ima više sastanaka sa predstavnicima vlasti Republike Srpske. Sattler se sastao sa predsjednikcom RS Željkom Cvijanović, a potom i s predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem. Nakandno je planiran i sastanak s liderima opozicionih stranaka u tom bh. entitetu.

Iz Kabineta predsjednice RS saopćeno je kako su sagovornici razmijenili mišljenje o aktuelnim političkim izazovima u BiH, kao i njihovim implikacijama na proces evropskih integracija i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Ovom prilikom, predsjednica RS ukazala je na potrebu racionalnog i izbalansiranog pristupa evropskih partnera i drugih međunarodnih aktera prema BiH, kao i uvažavanja legitimnih interesa oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska posvećena dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, očuvanju mira i stabilnosti, kao i rješavanju otvorenih političkih pitanja u BiH kroz dijalog, bez prijetnji i nametanja rješenja”, navodi se u saopćenju.

N1

U toku je sastanak Sattlera sa Čubrilovićem.

Sattler je došao u Banjaluki uoči posebne sjednice NSRS koja je zakazana za 24. novembar, a na kojoj trebaju biti informacije o “prenosu nadležnosti na RS” sa nivoa BiH za oblasti oružanih snaga,a indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i deklaracija o ustavnim principima.

Sattler je ranije izjavio kako je “krajnje vrijeme da se bh. političari vrate za pregovarački sto i da se obnovi dijalog”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare