Johansson o migracijama: Svi treba da podnesu svoj dio tereta u ovoj zemlji

Vijesti 19. feb 202110:58 > 11:20 1 komentar
N1

U programu televizije N1 mogli ste pratiti konferenciju za medije komesarke Evropske unije za unutrašnje poslove Ylve Johansson, koja je bila održana nakon sastanka sa ministrima Vijeća mnistara Bosne i Hercegovine. Nakon sastanka javnosti su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegelija i komesarka Johansson.

Tegeltija je nakon sastanka poručio kako su saglasni u vezi sa tim da se migracijama mora upravljati i da je to proces koji vječito traje te da ne smije da se odvija stihijski.

Stav iz Bosne i Hercegovine je da BiH nosi prevelik teret migrantske krize s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika i da se na teritoriju BiH nalazi veći broj migranata nego što BiH može da prihvati s obzirom na svoju veličinu. Ključne stvari za rješavanja problema migracija jesu granične kontrole, readmisija onih koji ne ispunjavaju uslove da dobiju međunarodnu zaštitu, ali imaju pravo na humanitarnu pomoć. Nije moguće da samo BiH zaštitom svojih granica obezbijedi zaštitu, već i drugih zemalja treba da bude zaštita granica prije nego što se pojave na granici BiH. Proces readmisije treba ubrzati, pojednostaviti i sve ljude koji ne ispunjavaju uslove, da budu vraćeni u zemlje iz kojih su došli“, istakao je Tegeltija.

Naglasio je i da je BiH spremna biti partner u kontrolisanju migracija, ali da BiH ne može da bude talac ove krize i spavaona za migrante, kao i da sa istoka dolaze vrlo lako u našu zemlji a da je nakon toga zablokiran izlaz iz BiH.

Poručio je i da je sastanak bio uspješan i da će BiH zajedno sa Evropskom komisijom nastaviti da upravlja ovom krziom.

Johansson je naglasila kako Evropska unija, kao blizak parnter BiH, ostaje na njenom evropskom putu pridruživanja, da da ne mogu a da ne naglase značajan napredak koji je ostvaren u tom putu te, kako je Johansson rekla, pozdravlja korake i u pravcu usvajanja legislative koja se tiče javnih nabavki, ali da su se na današnjem sastanku najviše fokusirali na pitanja migracija.

Predstavila sam novi pakt u migracijama i azilu i novi je u EU a koji bi trebao označiti novi početak u ovoj oblasti. Čeka se saglasnost svih zemalja članica o novom principu i ima nekoliko elemenata, a jedan je da su migracije oduvijek bile prisutne i trenutno su tu i bit će i u budućnosti i potrebno je adekvatno njima upravljati“, poručila je Johansson.

Kazala je i da su se migracijski tokovi značajno promijenili.

2015. godine je na području EU pristiglo preko dva miliona izbjeglica iz Sirije kao rezultat krizne situacije na tom području a danas se struktura migranata promijenila. Imamo manji broj regularnih dolazaka i uglavnom dolaze iz drugih zemalja i mahom nisu sve izbjeglice. Jedan od mojih prijedloga je da se migranti, odnosno osobe koje dolaze iz zemalja koje imaju nisku stopu odobravanja azila već na samim granicama tretiraju tako da se podvrgavaju procesu odobrenja azila kroz te tzv. graničćne procedure. Trebamo imati jasnu distinkciju onih koji ispunjavaju uslove za ostanak i one koji neće dobiti pozitivno rješenje i takvim ljudima je potrebno omogućiti što brži povratak u njihove zemlje porijekla“, naglasila je.

EU ostaje snažan i pouzdan partner BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama i ova zemlja ima dužnost da odgovori na zahtjeve migracija i važno je jačanje kapaciteta institucija za upravljanje migracijama. Svi treba da podnesu svoj dio tereta u ovoj zemlji kad je riječ o migracijama“, potcrtala je komesarke Evropske unije za unutrašnje poslove.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare