Još četiri dana ima Savjet ministara BiH, a onda bonske ovlasti?

Vijesti 15. maj. 202219:48 > 19:503 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Rok ističe, Centralno izborna komisija upozorava - do 19. maja nužno je osigurati novac za oktobarske izbore. Ali, čini se da vladajuća koalicija tako ne misli. Sjednica Savjeta ministara BiH još nije zakazana, a usvajanje proračuna potpuno je neizvjesno.

Još četiri dana ministri u Savjetu ministara imaju za usvajanje budžeta za Izbore 2022. godine. Iz CIK-a zbog toga, rano jutros poslali su još jedno upozorenje.

“Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja. Centralna izborna komisija BiH je procijenila da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000,00 KM”, saopšteno je iz CIK-a.

“Ako ne postoji mogućnost da se fizički Vijeće ministara sastane mogu i telefonski, ako baš nije skup roming pa možda štete te troškove telefonske. Moguće je da se do četvrtka donese takva odluka”, pojašnjava Suad Arnautović, predsjedavajući CIK-a.

Na podacima dostupnim na sajtu Savjeta ministara nema zakazanih sjednica. Predsjedavajući Zoran Tegeltija boravi u SAD-u gdje bi se trebao zadržati do 20. maja, dakle dan nakon isteka roka predviđenog zakonom.

“Voljela bih da mi do tog roka usvojimo budžet u PS BiH, ali koliko znam nije najavljena ni sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi bio budžet do 19. maja. Mora biti, ako i ne bude može se desiti kao i prethodnih izbora kada je CIK prolongirao izbore za još mjesec dana, dok se osiguraju sredstva”, ističe Alma Čolo, poslanik u PS BiH.

Nerijetko su se u javnosti mogle čuti optužbe da ministar finanasija iz reda HDZ-a Vjekoslav Bevanda opstruiše odluku o finansiranju Izbora.

“Ne razumijem u čemu je opstrukcija. Prvo se treba donijeti proračun. Jako je bitno da se donese proračun. To nije odluka, dokument, to je zakon. A za to što nema proračuna, nije samo ministar Bevanda kriv”, smatra Marina Pendeš, delegat u Domu naroda PS BiH.

Prije nešto više od mjesec dana rukovodstvu Savjeta ministata, u kome je i Bevanda, pisali su ambasadori na čelu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Pismo je stiglo i Zoranu Tegeltiji i Biseri Turković.

“U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, kada BiH jasno ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente kako bi podržala Mirovni sporazum i zaštitila održavanje općih izbora”, navodi se u

pismu ambasadora.

Prije jedanaest dana CIK je raspisao Opšte izbore. Zbog neusvajanja budžeta u ovoj, ali i prethodnoj godini, Institucije BiH su na privremenom finansiranju, ali prema računici iz 2020. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar