Još jedan član Evropskog parlamenta podržao Schmidta i kritikovao HDZ

Vijesti 07. jun 202219:55
Podijeli:
Izvor: N1

Nakon što su ranije članice Evropskog parlamenta Viola von Cramon-Taubadel i Tineke Strik pozdravile potez visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta vezano za finansiranje izbora u oktobru i oštro kritikovale HDZ po ovom pitanju, pridružio im se i član EP-a Dietmar Koster, koji je naveo da je ta stranka “mjesecima blokirala” ova sredstva.

Drago mi je da je Visoki predstavnik Christian Schmidt u Bosni i Hercegovini po drugi put od stupanja na dužnost iskoristio svoja takozvana “bonska ovlaštenja”. On je danas odlučio da za Centralnu izbornu komisiju za provođenje izbora 2. oktobra izdvoji 12,5 miliona maraka, oko 6,3 miliona eura. Ovo je važan korak ka daljoj demokratizaciji zemlje. Hrvatska stranka HDZ mjesecima je blokirala ova sredstva”, naveo je Koster u objavi na Facebooku.

“Bosanskohercegovački Hrvati vjeruju da im sadašnji izborni zakon ide na štetu jer su oni najmanja od tri etničke grupe”, dodao je.

Podsjetimo, Schmidt je naveo da finansiranje izbora još nije u potpunosti obezbijeđeno te da je potrebno hitno osigurati sredstva kako bi se održali na vrijeme.

“Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će CIK dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a. Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje CIK-u novac i osigurava se trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku”, poručio je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar