Još nema tražioca azila: Ovo je broj Rusa koji je ušao u BiH od juna do jučer

Vijesti 23. sep 202219:23 0 komentara
N1

Ruski državljani koji iz bilo kog razloga dolaze u Bosnu i Hercegovinu imaju pravo na nesmetan ulaz i bezvizni boravak do mjesec dana. Ipak, BiH bar za sada nije prepoznata kao destinacija koju biraju oni koji bježe pred mobilizacijom. No šta se dešava sa građanima BiH koji idu u Rusiju? Razgovarali smo sa prevoznikom koji iz BiH vozi najveći broj tura hladnog programa upravo u Rusku Federaciju.

Slike Rusa koji, bježeći do mobilizacije stižu na beogradski aerodrom ne mogu se vidjeti na aerodromima u BiH. Ipak to ne znači da ne dolaze.

“Od 1.6. do juče ušlo je 22.100 ruskih državljana koji su ušli u BiH, a u istom razdoblju je BiH napustilo 22.566 ruskih državljana, dakle postoji razlika od 1.534”, pojasnio nam je Svevlad Hofman iz Granične policije BiH.

Važeći pasoš potreban je da bi bilo koji ruski državljanin ušao u BiH. Za trajni boravak bio bi im potrebana dozvola ili azil, ali zahtjeva za azil u Službi za poslove sa strancima za sada nema.

“Oni normalno mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, bezvizni režim je trideset dana, apsolutno mogu ulaziti i ako su ušli juče, imaju 29 dana da izraze namjeru za azil. Niko nije bio u Službi, niti izrazio namjeru za azil a tiče se državljana Rusije”, saopštio je za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

No šta je sa državljanima Bosne i Hercegovine koji najčešće idu put Rusije, sa vozačima teretnih kamiona? Amer Subašić vlasnik je najveće transportne kompanije koja izvozi hladni program u Rusiju. Više o njegovim iskustvima pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!