Josip Juratović u Pressingu: Non paper je opasna ideja

Vijesti 14. apr 202120:20 > 20:57 1 komentar
josip jutratović
N1

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović rekao je večeras u emisiji Pressing na N1 televiziji da nikakvi razlazi na Zapadnom Balkanu po etničkom principu nemaju smisla i da Evropska unija u većini to neće podržati.

On je istakao da desničari koji takvu ideju zastupaju predstavljaju pet ili šest zemalja i da u Evropskoj uniji ne igraju nikakvu ulogu što se većine tiče.

”Takva jedna priča u Evropskoj uniji ni danas ni u buduće nema nikakve šanse”, rekao je on na početku razgovora za N1 govoreći ”o novim granicama” na Balkanu.

”Ako Zapadni Balkan ima ozbiljne namjere ući u Evropsku uniju, onda ima za poštivati pravila igre u Evropskoj uniji. Bilo kakvi razlazi na Zapadnom Balkanu po etničkoj liniji nemaju nikakvog smisla i u svakom slučaju Evropska unija u velikoj većini to neće podržati. Tih par desničara, to je svega 5-6 zemalja i ne igraju nikakvu ulogu što se tiče većine u Evropskoj uniji. Janša je produžena ruka Orbana, da ne kažem potrkalo, zna se ko to vodi, a velikomađarske ideje su već poznate. Na kraju krajeva, nije samo Janša u toj kompaniji, ima i Hrvata i Bošnjaka odnosno iz Bosne i Hercegovine, Srba pa i Makedonaca. To je bratija koji svoj politički neuspjeh ili uspjeh gradi na principima nacionalizma, ja bih čak rekao da je to čisti rasizam”, istakao je.

”Otrovna ideja”

On je ocijenio da je mađarski predsjednik Viktor Orban produžena ruka Vladimira Putina.

”Taj polički stil se uvukao nažalost i u Evropsku uniju i taj autokratski pristup je preuzeo Vlade. Tako da je to fenomen s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti. Svi smo podložni lisabonskom sporazumu i očigledno se par članica ne pridržavaju”, istakao je gost Pressinga.

Dodao je da slovenački premijer Janez Janša u cijeloj priči zastupa prije svega sebe. Prema riječima gosta Pressinga, non paper mu nije poznat i nije toliko važan.

”On nastupa prije svega u svoje ime jer je on taj non paper osobno predao. Meni osobno nije poznat niti je toliko važan. Za regiju je u svakom slučaju takva ideja opasna, otrovna. Jer se ustvari pokušava ono što je raspadom Jugoslavije, etničko čišćenje bi se potvrdilo na šta EU nikada neće pristati jer bi to na kraju krajeva, značilo oružani sukob. Granice se na Balkanu ne mogu mijenjati mirnim putem”, naglasio je gost N1.

Uoči slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom…

”Evropska unija će od Slovenije tražiti rješavanje drugih problema. velika Srbija, velika Albanija i velika Hrvatska, velika Mađarska, je svima nama jasno kamo to vodi. Barem mi u Njemačkoj imamo iskustvo toga, svi ti snovi o velikim nacijama i zemljama su doveli sve te zemlje u propast. Svaki pokušaj prisvajanja teritorija na etničkim principima je protiv svih načela Evropske unije”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare