Josipović: Kada se dogode rat, zlo i ubijanje – onda je kasno

Vijesti 08. jul 202115:07 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je povodom pokretanja Liderske inicijative za Srebrenicu kazao da je važno da istina o genocidu u Srebrenici bude prezentirana u svijetu.

Mislim da je vrlo važno da istina o Srebrenici, o genocidu bude prezentna širom svijeta. Teško je zamisliti bol koju osjećaju majke, rodbina, prijatelji svih onih koji su izgubili život u genocidu. Kažu da je povijest učiteljica života, ali ako govorimo o ubijanju, mržnji i zlu vidimo da je ta fraza samo fraza ne i stvarnost“, kazao je Josipović.

“Svaki put, nažalost, se kroz ljudsko zlo javlja ponovo i kao što je rekao Umberto Eco fašizam se uvijek javlja iznova sa nekim drugim licem, nekim novim metodama, ali ostaje ono što jeste, esencija zla i mržnje”, dodao je.

“Bez političke konstrukcije”

Kako je dodao Josipović, bitno je naglasiti da se ne radi o političkoj konstrukciji.

Mislim da je zaista važno da su međunarodni sudovi i Međunarodni sud pravde utvrdili da je počinjen genocid, da nije riječ o političkoj konstrukciji, nekoj akciji kojom bi se kreirala slika o ratu nego da je zaista riječ o nečemu što je objektivan, istinit pogled na prošlost i putokaz kako budućnost ne smije izgledati“.

“Mi smo se okupili da odamo počast srebreničkim žrtvama ali ipak nadamo da možemo nešto naučiti iz povijesti i ovim odlomkom svijeta učiniti da zlo više ne hoda među nama nikada”.

Josipović naglašava da kada se dogodi zlo i ubijanje, tada je kasno.

“Kad se dogodi rat, zlo, ubijanje, onda je kasno. Puno je važnije pokušati spriječiti da do toga ne dođe, da educiramo mladu generaciju, pošaljemo poruke mira i širimo demokratske vrijednosti i poštujemo čovjeka bez obzira na vjeru, naciju i njegovo uvjerenje”.

Nisu htjeli priznati

Kada je na području bivše Jugoslavije kretalo zlo, malo ko je to u međunarodnoj zajednici htio priznat. Zlo je trajalo dugo i malo je bilo onih koji su bili spremni reći: Sada je dosta. Oni koji negiraju genocid i ono što se dogodilo zapravo siju sjeme za neko novo zlo i zlu budućnost. Sjećanje na Srebrenicu ne smije imati nikakav dnevno politički cilj, ne smije biti u funkciji nijedne stranke, vjere nego mora biti univerzalno. Genocid nije samo zločin protiv onog naroda protiv kojeg je počinjen, to je zločin protiv cijelog čovječanstva i tako ga treba tretirati“, poručio je.

Još je istakao da je bitno da se danas okupljaju ljudi iz cijelog svijeta sa istom porukom.

Ovdje je puno nas koji nisu iz BiH, niti iz regije i mislim da je silno važno da šaljemo tu poruku kako mržnja i zlo nisu dio civilizacije. Sjećanje na Srebrenicu nije mržnja ni protiv koga, to je istina za koju je najgore to što neki koji bi trebali reći istinu da su neki počinili zločin, to tretiraju kao napad na svoj narod. To nije istina“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!