Obustavljeni radovi na tunelu Hranjen, nema dovoljno sredstava

Vijesti 03. avg 202114:16 > 14:473 komentara
Podijeli:
Izvor: FENA/Elma Geca

U vezi sa trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen prema Ugovoru „Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen“, JP Autoceste FBiH danas je saopćilo da se radovi na ovom tunelu ne mogu nastaviti jer nisu "obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju".

“Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 % radova na tunelu, da je utrošeno 97 % od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 % ugovorom roka za završetak radova.

Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta“, navode iz JP Autoceste FBiH.

Kako navode dalje, pripremili su određene zaključke koji su upućeni prema investitoru projekta, a to je Vlada FBiH.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH. Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje”, zaključili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar