JU Apoteke Sarajevo: Očekuje se isporuka Clexan i Fragmin ampula

Vijesti 07. apr 202118:19 0 komentara
N1

Tokom cijele pandemije izazvane koronavirusom JU “Apoteke Sarajevo” nastoje svojim pacijentima osigurati i obezbijediti sve potrebno, tako da je nabavka lijekova koji se koriste u liječenju COVID-19, kao i svih drugih lijekova, medicinskih sredstava kontinuirana, potvrđeno je danas za N1 iz ove ustanove.

”Što se tiče samog ampularnog lijeka Clexan, koji se vrlo često koristi u liječenju Covid infekcije, JU “Apoteke Sarajevo” vrše kontinuirano sukcesivno snabdijevanje Domova zdravlja KS navedenim lijekom.

Raspolažemo informacijom da kompanija Sanofi koja proizvodi pomenuti lijek, shodno zahtjevima tržišta i obzirom na veliku potražnju za istim nije u mogućnosti odgovoriti i obezbijediti 100% tražene količine, ali možemo potvrditi da je snabdijevanje kako domova zdravlja od strane nas, tako i naših apoteka kontinuirano”, potvrđeno je za N1.

U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim apotekama i apotekama uz Covid ambulante, kao i dostribuirana prema zdravstvenim ustanovama.

”Kao što je i poznato postoje i drugi ampularni lijekovi koji imaju isti terapijski učinak, a to su:

Fragmin injekcije (proizvođač PFIZER LUXEMBOURG SARL, Luksemburg)- sastav dalteparin;
Heparin natrijum Panpharma injekcije (proizvođač PANPHARMA S.A., Francuska)- sastav heparin;
Heparin Galenika (proizvođač GALENIKA a.d. Beograd, Srbija)- sastav heparin;
Biemparin (proizvođač BIEM ILAC SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI, Turska)- sastav heparin.

Ono što su iz Apoteka potvrdili jeste da JU “Apoteke Sarajevo” u narednom periodu očekuje isporuku Clexan i Fragmin ampula od veledrogerija.

Da li će to biti u količinama koje će biti u skladu sa trenutnim zahtjevima tržišta, to sa sigurnošću ne možemo potvrditi. Možemo reći da zasada nema razloga za zabrinutost i paniku, jer iako je snabdijevanje otežano, ne možemo reći da je navedeni ampularni lijek deficitaran”, kazali su iz JU ”Apoteke Sarajevo”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!