Jukić: Šćekić neće potpisati prijedlog kojom bi ulica nosila ime Ratka Mladića

Vijesti 05. feb 202114:14 1 komentar
Pobjeda

Nakon što se u medijima pojavila informacija kako je Općinski Savjet za davanje prijdloga naziva naselje, ulica i trgova u Beranama većinom glasova usvojio prijedlog da jedna ulica u tom mjestu dobije ime Ratka Mladića, ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić razgovarao je telefonskim putem s predsjednikom općine Berane Dragoslavom Šćekićem.

Šćekić je istakao da, ukoliko takav prijedlog o imenu ulice dođe kod njega, neće potpisati te da se o tome očitovao u medijima.

“Prijedlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki prijedlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o prijedlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija”, precizirao je Šćekić, objavila je Pobjeda.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj takođe mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

“Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će prijedloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi prijedloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena jer ne ispunjavaju zakonske uslove. Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

“Nisam saglasan sa prijedlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane a nikako da to budu prijedlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi koncenzus u jednoj sredini. I ako takav prijedlog (da Mladić dobije ulicu u Beranama) dođe kod mene nakon javne rasprave neću ga potpisati jer poštujem zakone”, zaključuje Šćekić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare