Julian Borger: Uskoro bi se mogle desiti nove sankcije protiv Dodika

Vijesti 03. nov 202116:36 0 komentara
N1

Situacija u Bosni i Hercegovini je najgora u vrlo dugom periodu, ovakav razvoj situacije zabrinjava strane ambasadore kazao je u intervjuu za N1 Julian Borger vanjskopolitički urednik The Guardiana. Borger koji dobro poznaje Bosnu i Hercegovinu također vjeruje da se uskoro mogu desiti i nove sankcije protiv Milorada Dodika, kako one evropske tako i one američke.

Na naše pitanje kako njegovi diplomatski izvori u UN-u i u regionu gledaju na stanje u Bosni i Hercegovini Borger kaže kako se zemlja suočava s najvećom egzistencijalnom krizom.

“Govori se da se BiH suočava sa njegovom najgorom egzistencijalnom prijetnjom od rata, da su ovi koraci kojima prijeti Dodik jednaki secesiji. Čak i ako se ranije nije nazivalo sescesijom, jednako je dobro, jednako loše kao secesijaa. Kao i da, posebno prijetnje povlačenjem iz Armije BiH radi formiranja nezavisnih snaga, prijete mogućnošću sukoba između državnog nivoa, organa za provođenje zakona, koji bi bili dužni provoditi državni zakon i policiju bosanskih Srba. Upozorava se da bi to moglo postati vrlo ozbiljno, vrlo brzo, gleda na vrlo neznatno prisustvo NLO-a i ističe da bi, općenito, međunarodno vojno prisustvo možda trebalo preispitati, ako se situacija pogorša”, kaže Borger.

Borger istovremeno dodaje da se na Milorada Dodika u diplomatskim krugovima gleda kao na nekog ko ovakvim akcijama skreće pažnju sa svojih problema.

„Mislim da je najozbiljnija prijetnja i to ne samo ja, koji pratim već nekoliko godina izdaleka, već to jednostavno kruži među diplomatama u regionu. Neki od njih koji su već dugo tamo rekli su mi da su tu već nekoliko godina i da je to jednako loše i da su zabrinuti, koliko i za sve to vrijeme. Tako da, mislim da se tu ovo shvata ozbiljno. Na ovo se ne gleda samo kao na retoriku. Iako, oni vide Dodika kao pozera, koji kao da treba da skrene pažnju sa vlastitih neuspjeha i upravljačkog centra za korupciju u RS. Oni takođe vide vrlo stvaran rizik da će stvari da izmaknu kontroli, da će se situacija vratiti slučajnim iskopavanjem podataka i da će izmaći kontroli“, navodi Borger.

Prema diplomatskim krugovima koji su upoznati s dešavanjima iza zatvorenih vrata, situacija u Bosni i Hercegovini bi trebala uskoro biti i tema rasprava u NATO-u.

„Stekao sam utisak da se o tome sada priča, da će se o tome govoriti u NATO-u narednih dana. Definitivno je na dnevnom redu. Ljudi su zabrinuti i u Washingtonu. Novi zamjenik pomoćnika sekretara Gabriel Escobar uskoro dolazi u regiju. A kada je razgovarao sa odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma, bio je poprilično tvrd da neće biti dozvoljeni koraci koje je predložio Dodik. Ipak, nejasno je u kojoj će mjeri Bidenova administracija htjeti da se uključi. I to će biti ključ, očigledno, za ono što NATO radi. Ali, nema velike nade da će EU to preuzeti, jer je očigledno beznadežno podijeljena. Imate Mađarsku koja podržava Dodika, Sloveniju. Dakle, EU bi ovdje mogla biti u teškoj poziciji i postoji opšta vrsta apatije u Evropi u vezi s tim. To čini razliku. Mislim da je Brexit donekle napravio razliku. Britanija je zaista, kada je bila u EU, zaista bila u predvodila veći dio vremena po bosanskim pitanjima. Sada je vani, a to je glas zabrinutosti za Bosnu koji je uklonjen. Imam osjećaj da vlada Borisa Johnsona nije toliko zaokupljena pitanjem Bosne, kao njeni prethodnici“, zaključuje Borger.

U videu pogledajte šta misli o sankcijama koje bi mogle biti izrečene, ali i novom američkom timu za Balkan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!