Juratović: Hrvatska politika naspram BiH je katastrofalna, čak ne štiti Hrvate

Vijesti 24. aug 202213:24 4 komentara
N1

SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović danas je za N1 govorio o aktuelnoj politici i odnosima na regionalnoj političkoj sceni. Kako je kazao, "hrvatska politika prema BiH je katastrofalna".

Cjelokupna situacija je poznata. Često se prezentira BiH sa dva, tri ili četiri pogleda. Na situaciju u zemlji, u svijetu i mislim da je tu veliki problem. Trebala bi se stvoriti jedna, jedinstvena slika. Pošto sam sad čuo Dodika, on je dosta doprinio konfuziji, s pogleda Bosne i Hercegovine. Poznata mi je njegova politika, mislim da nije dobra za BiH, na cjelokupnoj teritoriji“, kazao je Juratović.

Kada je riječ o odlukama i djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta, Juratović je kazao da on ima jasan zadatak od međunarodne zajednice.

Gospodin Schmidt nije nikakav diplomata, on ima jasan zadatak od Međunarodne zajednice. U onom momentu kada je zemlja blokirana, kada društvo dolazi u opasnost na ovaj il onaj način. Njegov je glavni zadatak da odreagira.

Na pitanje da li je ovo uigrana igra političkih stranaka, kazao je:

“Mislim da je jako bitno da narod, javnost, mediji skinu maske, političarima. Trebao bi se narod pitati, kako stoji zdravstveni sistem, obrazovni, zašto BiH napušta 40 do 50 hiljada mladih intelektualaca. Zašto oni ovdje nemaju nikakvu perspektivu za život. Svaki se građanin mora pitati ko nosi najveću odgovornost za to stanje. Najveću odgovornost snose političke stranke koje su sada u kampanji. Političke stranke nemaju šta ponuditi, skrivaju se iza paravana nacionalizma, kojekakvih nacionalnih zaštita, propagirajući kako je jedna strana ugrožena od druge. Koja je jako opasna u ovo vrijeme”.

Juratović dodaje da je politika Hrvatske prema BiH katastrofalna.

Hrvatska politika naspram BiH je katastrofalna. Ona čak ne štiti Hrvate, što je najgore. Hrvati koji su u Srednjoj Bosni nisu u njihovom fokusu. Hrvati koji su najjača spona i sigurnost za mir u BiH. Oni ne zastupaju Hrvate u BiH, oni zastupaju Čovićev klan. Čovićevu politiku i sa time treba prekinuti“.

Hrvatska je jako bitan faktor za BiH. BiH je najbitnija zemlja po pitanju mira, sigurnosti, stabilnosti za cjelookupnu regiju. Tako da Hrvatska treba maksimalno pomoći BiH na putu za EU. Ja bih im predložio da razgovaraju sa Hrvatima iz Srednje Bosne, oni imaju jako dobar pristup, cjelokupnoj situaciji BiH. Oni žele sa Bošnjacima zajedno živjeti, oni ne žele da se stvara jaz između Hrvata i Bošnjaka, jer upravo umjereni Hrvati i umjereni Bošnjaci su najbitniji faktor za dalju budućnost ove zemlje“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare