Juratović u Pressingu: Schmidt u julu dolazi na poziciju visokog predstavnika

Vijesti 14. apr 202120:46 > 20:55 1 komentar
josip juratović
N1

Josip Jutarović, zastupnik u Bundestagu, za N1 je kazao da će Christian Scmhidt u julu preuzeti poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Juratović je za N1 kazao da Njemačka nikoga na takav put ne šalje bez da unaprijed ne obavi razgovore.

“Mislim da nije bio plan u martu, govorilo se i o aprilu. Do jula će se to riješiti. Dosta sam siguran da će Schmid postati visoki predstavnik. Njemačka nikoga ne šalje na takav put bez da nije unaprijed obavila razgovore. Njemačka je ta zemlja koja ima najveću reputaciju na Zapadnom Balkanu, tu Njemačka može jako dobru ulogu odigrati”, izjavio je u Pressingu na N1.

Govoreći o ulozi Rusije – kazao je da se ne može zaobići u radu OHR-a, ali je kazao kako ne vjeruje da ima ozbiljnog spora između Njemačke i Rusije oko tog pitanja.

“S političke logike – OHR ima datum kada će biti suvišan. Kada BiH ulazi u EU, a na tom putu se Rusija nikada nije prepreječila. Što se NATO pakta tiče – ne vjerujem da će Rusija žustro reagirati”, poručio je.

Šta novo donosi Christian Schmidt?

“On će biti neko ko može sa svim stranama sprovesti jednu fer komunikaciju. Vjerodostojan je demokrat, vodit će bih na demokratskim principima, pomoći BiH pri ulasku u EU. Ovisi od toga koliko će imati podršku EU institucija na svojem dijelu”, pojasnio je gost Pressinga.

Juratović je pojasnio da se Inzka dosta kritikvalo, ali su njemu bile i skraćene ovlasti.

“Bitno je da postoji politička volja u Evropi, koja će podržati predstavnike u BiH”, istakao je.

On je pojasnio da su Bosni i Hercegovini potreba tri faktora za razvoj.

“Pomirenje. A pomirenja nema dok se slave ratni zločinci i negira genocid. Treba zabrana svih glorificiranja zločinaca koji su presuđeni. U školama to treba uvesti. Bitno je povjerenje u institucije, suzbijanje korupcije, soprovođenje demokratskog sustava gdje će Parlament biti najviši organ. Izbor Predsjedništva treba da bude iz Parlamenta”, poručio je gost N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare