Juratović za N1: To neće niko prihvatiti, to je diskusija srednjeg vijeka

Vijesti 14. apr 202120:31 > 20:57 2 komentara
josip jutratović
N1

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović rekao je večeras za N1 da je na etničkoj liniji nemoguće stvarati nove granice i da to niko neće prihvatiti.

On je takve teme nazvao diskusijama srednjeg vijeka.

Prema njegovim riječima, slovenački premijer Janez Janša je obavezan Viktoru Orbanu, mađarskom premijeru, zbog izbora u Sloveniji.

”Janša je obavezan Orbanu, Orban ga je u izbornoj kampanji podržavao kroz njegov uticaj ne medije u Sloveniji. Što se tiče Srbije i ne samo Srbije, i Albanija, velike Albanije i velike Makedonije, s tom diskusijom uspiju političke nedostatke na unutrašnjem planu prikriti. Vučiću je jasan da je težak put u Evropsku uniju i ponuda koja mu se kroz Macrona ponudila, a to je o Orbanov cilj. Da te zemlje uđu u Evropsku uniju i da surađuju na ekonomskom planu i dobivati nešto para iz Brisela.”

“A sve ostalo ne treba nikog interesirati i takva bi Evropska unija najbolje odgovarala Vučiću pri čemu mora riješiti pitanje budućnosti Srba na prostora Zapadnog Balkana. To su teorije. Dakle, to su stvari koje su neprihvatljive u jednom demokratskom svijetu gdje mi ne govorimo više o društvu nacija već o društvu građana i to je osnovna demokratska ideja i svaki drugoi oblik pristupa društva je za Evropsku uniju neprihvatljiv”, ispričao je Juratović za N1.

Potom je istakao da niko u Evropi neće prihvatiti nove granice na etničkoj liniji ocijenivši takvu diskusiju suludom.

Šta je garancija da sada neće doći do rata?

”Garancije nema. Trebaju tri faktora posložiti. Prvo, narod se mora jasno izraziti da li želi u Evropsku uniju pri čemu taj narod mora biti svjestan da po etničkim, nacionalnim i bilo kakvim ključevima nema štra tražiti u Evropskoj uniji niti će ikada ući. Mi možemo sada, i to je drugi faktor, međunarodne institucije s političkim akterima samo pojedinih stranaka. Potrebno je pitati i opoziciju. U Bosni i Hercegovini se ne pregovara i ta cijela priča oko pregovora je jednostavno laž. BiH se mora odlučiti da li želi u EU i ako želi, onda mora ispuniti uvjete za ulazak”, dodao je.

”Druga stvar mora govoriti jednim glasom i mora jednostavno reći da ako se želi u Evropsku uniju koje kriterije treba ispuniti. Oko izbornog zakona ja ne mogu pregovarati, potpuno je jasno da svi građani u jednoj državi imaju pravoaktivnog i pasivnog glasa. I da se građani ne mogu dijeliti na nacionalno vjersko i drugo porijeklo. Mislim da treba međunarodna zajednica jasno stati ispred naroda BiH i reći to i to su kriteriji za ulazak. Na kraju krajeva i za mene jako bitno, ja sam poslanik njemačkih građana, to su poreznici koji plaćaju te međunarodne strukture i želim nakon 25 i 30 godina našeg angažmana u Bosni i Hercegovini gdje stojimo i na čemu smo”, dodao je.

Potom je dodao da narod BiH ima mogućnost svake četiri godine birati svoje politčko rukovodstvo

‘Ii tako dugo dok će narod birati svojega umjesto boljega, imaće problem. Ti svoji su pokazali da njima nije stalo do budućnosti naroda već im je stalo da su sigurni na svojim položajima”, ocijenio je Juratović u Pressingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare